Afscheid nemen en het coronavirus

We zullen gedurende lange tijd de corona maatregelen terug zien in het afscheid nemen van dierbaren. Regelmatig wijzigt er iets in de protocollen rondom het afscheid nemen. Ik probeer u via deze pagina op de hoogte te houden van de laatste regels rondom afscheid nemen en het coronavirus. Hopelijk geeft het u wat duidelijkheid. Heeft u toch vragen dan mag u altijd contact met me opnemen.

1. Uw dierbare overlijdt, wat nu?
Wanneer het overlijden officieel is vastgesteld door de arts kunt u mij (24/7) bellen.
Wanneer de overledene is besmet met het coronavirus of het vermoeden hiervan dan is het belangrijk dat u dit aangeeft. Hier gelden nml. andere regels. Zo kan ik u vooraf informeren over de te nemen extra veiligheidsmaatregelen.

2. Is een thuisopbaring mogelijk?
Ja dat is mogelijk, ook bij besmetting met het coronavirus. Wanneer de overledene is verzorgd en in de kist/mand is gelegd, zijn er geen beperkingen aan het contact met uw overleden dierbare. Net als voorheen wordt na contact aangeraden uw handen goed te wassen met zeep.

3. Hoe gaat het in een uitvaartcentrum?
U mag uw dierbare bezoeken. Ieder uitvaartcentrum heeft zijn eigen huisregels in deze. We bespreken ter plaatse de mogelijkheden.

4. Bespreken van het afscheid?
Ik kom gewoon bij u thuis wanneer wenselijk en iedereen in goede gezondheid verkeert. We stemmen af wat de wensen zijn binnen de kaders die gesteld zijn.  Lees hier mijn tips over wat we nog wel kunnen doen om zo het afscheid vorm te geven.

5. Condoleren, hoe dan?
Handen geven, een knuffel is  (nog) niet verantwoord. Condoleren, uw medeleven tonen, kan op o.a. volgende wijze; een kleine buiging, vriendelijk oogcontact, een handkus, het namasté gebaar of een hand op het hart. Maar ook het overhandigen van een bloem of kaart met daarin een persoonlijke herinnering is een vorm van condoleren.

6. Ben jij bij de uitvaart?
Jazeker, ik zal het afscheid begeleiden met heel mijn hart zoals ik dat altijd doe.

7. Welke regels hanteert het crematorium?

Voor het crematorium gelden sinds 26 juni de volgende regels:

– Niet meer dan 100 genodigden/gasten zijn welkom op een uitvaart (met inachtneming van 1,5 mtr afstand) Dit is inclusief kinderen en exclusief de uitvaartbegeleider en de medewerkers van het crematorium. Ik heb een overzicht met aantallen gasten per aula.
– Bij binnenkomst graag uw handen desinfecteren. De middelen hiervoor staan klaar.
– Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, het mag wel.
– Indragen van de overledene mag met eigen familieleden
– Catering in een crematorium of uitvaartcentrum is mogelijk
– U mag met 6 personen mee naar de crematieruimte
– Heeft u gezondheidsklachten, kom dan niet!

Bij een kerkelijke uitvaartviering/afscheidsdienst zijn 100 personen toegestaan mits de grootte van de kerk dit toelaat. Wanneer een begrafenis is gewenst nemen we contact op met de begraafplaats en/of kerk om te bespreken hoe we een verdere invulling kunnen geven aan het afscheid.

8. Orgaandonatie. Kan men nog wel orgaandonor zijn wanneer besmet met het coronavirus?
Nee, als iemand besmet is kan hij geen donor meer zijn. Dat kan wel als de donor eerder besmet was en beter is geworden. Meer informatie is te vinden op de pagina van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Bovenstaande zijn op dit moment de vragen die het meest aan mij worden gesteld. Wilt u meer weten dan kunt u mij altijd bereiken via 06-22999396.

Mocht u in deze tijd bevallen van een stil geboren kindje? Ik ondersteun en begeleid u graag. Tips en informatie is te vinden op de website van Steunpunt Nova.