Afscheid nemen en het coronavirus

We worden overladen met nieuws rondom het coronavirus. Helaas neemt het aantal besmettingen in Nederland toe dus daarmee ook de kans dat iemand in uw naaste omgeving hieraan overlijdt. Dit zal ongetwijfeld vragen bij u oproepen. Maar ook als een dierbare overlijdt zonder deze besmetting gelden er andere regels dan voor de corona uitbraak. Ik heb één en ander voor u op een rijtje gezet. Hopelijk geeft het u wat duidelijkheid. Heeft u toch vragen dan mag u altijd contact met me opnemen.

1. Uw dierbare overlijdt, wat nu?
Wanneer het overlijden officieel is vastgesteld door de arts kunt u mij (24/7) bellen.
Wanneer de overledene is besmet met het coronavirus of het vermoeden hiervan dan is het belangrijk dat u dit aangeeft. Hier gelden nml. andere regels. Zo kan ik u vooraf informeren over de te nemen extra veiligheidsmaatregelen.

2. Is een thuisopbaring mogelijk?
Ja dat is mogelijk, ook bij besmetting met het coronavirus. Wanneer de overledene is verzorgd en in de kist/mand is gelegd, zijn er geen beperkingen aan het contact met uw overleden dierbare. Net als voorheen wordt na contact aangeraden uw handen goed te wassen met zeep.

3. Hoe gaat het in een uitvaartcentrum?
U mag uw dierbare bezoeken. Ieder uitvaartcentrum heeft zijn eigen huisregels in deze. We bespreken ter plaatse de mogelijkheden.

4. Bespreken van het afscheid?
Ik kom voor het eerste gesprek bij u thuis. We stemmen af wat de wensen zijn binnen de kaders die gesteld zijn. Overige communicatie zal met name via de telefoon en de mail plaats vinden. Dat is voor uw en mijn gezondheid op dit moment het beste. Lees hier mijn tips over wat we nog wel kunnen doen om zo het afscheid vorm te geven.

5. Condoleren, hoe dan?
Handen geven, een knuffel is niet meer verantwoord. Condoleren, uw medeleven tonen, kan op o.a. volgende wijze; een kleine buiging, vriendelijk oogcontact, een handkus, het namasté gebaar of een hand op het hart.

6. Ben jij bij de uitvaart?
Jazeker, ik zal het afscheid begeleiden met heel mijn hart zoals ik dat altijd doe.

7. Welke regels hanteert het crematorium?
Voor het crematorium gelden (vooralsnog) de volgende regels:
– Niet meer dan 30 genodigden/gasten zijn welkom op een uitvaart
– De aula’s zijn ruim genoeg zodat er 1,5 meter ruimte mogelijk is tussen mensen
– Indragen van de overledene is niet meer mogelijk
– Schriftelijk condoleren is vanwege de hygiëne niet mogelijk
– De cateringfaciliteiten in de crematoria zijn gesloten.
– U mag met 2 personen mee naar de crematie/ovenruimte
– Heeft u gezondheidsklachten, kom dan niet!

Wanneer een begrafenis is gewenst nemen we contact op met de begraafplaats en/of kerk om te bespreken hoe we invulling kunnen geven aan het afscheid.

Bovenstaande zijn op dit moment de vragen die het meest aan mij worden gesteld. Wilt u meer weten dan kunt u mij altijd bereiken via 06-22999396.

Mocht u in deze tijd bevallen van een stil geboren kindje? Ik ondersteun en begeleid u graag. Hopelijk helpen onderstaande tips u op weg. Er is meer informatie te vinden op de website van Steunpunt Nova.