Anders afscheid nemen..

Oktober 2020

In de zomer van 2019 begeleid ik een uitvaart. Na de afscheidsdienst is er een samenzijn op het terras van de favoriete horecalocatie van meneer. Vaste eindstop voor een kop koffie of biertje ter afsluiting van de vele fietstochten. Onder het genot van een drankje en een bitterbal wordt er nagepraat en herinneringen opgehaald. Een lach en een traan.

Zo kwam ik in gesprek met een zus van meneer. Ze vond het allemaal prachtig om te zien hoe de persoonlijkheid van meneer verweven was in het afscheid. Maar eerlijk gezegd vond ze het niets voor haarzelf. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en we kwamen in gesprek over hoe zei haar afscheid voor zich zag. Ze wilde zichzelf ter beschikking stellen aan de wetenschap. We bespraken de voors en tegens van deze vorm van afscheid nemen.

Een jaar later

Ik zit in de achtertuin bij mevrouw. Duidelijk haar wensen voor ogen. Ze was inmiddels geaccepteerd bij Amsterdam UMC. Daar gaat haar lichaam naar toe voor wetenschappelijk onderzoek. Haar zoon is op de hoogte van haar wensen en respecteert deze volkomen. We bekijken samen haar verzekeringspapieren en bellen met de diverse maatschappijen. Mevrouw is goed verzekerd maar betaald op dit moment best veel premie. Daarna bespraken we de wensen voor haar kaart en een klein samenzijn. Tevens bespraken we haar wensen voor het geval er een stop zou zijn en haar lichaam niet kon worden gedoneerd aan de wetenschap.  Dan zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de begrafenis of crematie. Hier hangt een ander kostenplaatje aan.

Enkele weken later kwam ik weer bij haar thuis. Haar zoon en schoondochter waren er ook. Zij wilden ook graag met mij kennismaken en we hebben gezamenlijk de twee versies van hoe haar afscheid kan zijn doorgelopen. Ook op emotioneel vlak. Het is een andere manier van afscheid nemen wanneer je dierbare zich beschikbaar stelt voor de wetenschap.

Op basis van de te verwachten kosten heeft mevrouw samen met haar zoon diverse verzekeringen premievrij gemaakt zodat ze nu wat meer te besteden heeft iedere maand maar wel met de geruststelling dat hoe het afscheid ook zal zijn alles betaald kan worden.

Dit geeft rust!

Wilt u meer weten over deze vorm van afscheid nemen, neemt u dan gerust contact met mij op.

Warme groet,

Natasja Kroese

Boomafscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl