Laatste verzorging

Als het overlijden officieel is vastgesteld kunnen we de laatste verzorging doen. In de volksmond wordt dit ook wel ‘afleggen’ genoemd. Ik betrek u hier graag bij. Het biedt troost om als dierbare tijdens deze verzorging een taak te vervullen. Wilt u alleen aanwezig zijn, dan kan dat natuurlijk ook. Maar ook als u deze taak liever uit handen geeft, respecteren wij dat volledig. In alle gevallen is dit de keus van de nabestaanden.

U kunt mij altijd benaderen met vragen over de laatste verzorging.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van de overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij wet toegestaan in Nederland.

Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal 10 dagen. Het vochtgehalte blijft op peil. Dit zorgt ervoor dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt. De overledene blijft hierdoor ‘toonbaar’ en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur.