Wat te doen na overlijden?
Uw dierbare is overleden. U kunt het nog nauwelijks bevatten. Neem even de tijd om het droeve nieuws binnen te laten komen. Op dit moment is er niets wat u per direct moet doen. Dus neem gerust even de tijd voor u en uw familie om bij elkaar te zijn.
Wanneer u er aan toe bent belt u de huisarts (of de huisartsenpost). De huisarts zal het overlijden officieel vaststellen en de papieren (een ‘verklaring van overlijden’) in orde maken. Vond het overlijden plaats in een ziekenhuis of verpleeghuis? Dan zal de behandelend arts het overlijden vaststellen.
Vervolgens kunt u mij bellen.
Is uw dierbare in het buitenland overleden? Ook dan sta ik u graag bij. Op deze pagina vindt u informatie die u op weg kan helpen. Ook al deze stappen kunnen we voor u uit handen nemen.
Telefonische bereikbaarheid
Bij een overlijden ben ik 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer 06-22999396.
Belt u mij dus, nadat een arts het overlijden heeft vastgesteld. In dit telefoongesprek overleggen we wanneer ik naar u toe zal komen. Eenmaal bij u thuis leg ik u vervolgens in alle rust uit wat er gaat gebeuren en wat er geregeld dient te worden.
De verzekering
U bent niet verplicht het telefoonnummer dat op de verzekeringspapieren staat te bellen. Het is een misverstand dat de financiële afwikkeling hierdoor in gang gezet wordt. Als ik bij u ben bellen we samen de verzekeringsmaatschappij en kan ik u – als u dat wenst – eventueel de verdere financiële afwikkeling uit handen nemen.
Belangrijk: u bent te allen tijde vrij in de keuze van uw uitvaartbegeleider.
Dat geldt ook als u elders een uitvaartpolis heeft afgesloten (al doen verzekeraars u graag anders geloven). Maar ook als de instelling waar een overlijden plaatsvond, afspraken heeft met een bepaalde uitvaartondernemer. Ook dan bent u dus volledig vrij uw eigen uitvaartbegeleider te kiezen.
“Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vroeg of laat krijgen we allemaal met de dood te maken. Afscheid nemen van een dierbare is moeilijk. Herinneringen blijven. Daarom is het belangrijk dat de laatste gezamenlijke herinnering, de uitvaart, een hele waardevolle wordt. Een fijn afscheid helpt bij het rouwproces en de overgang naar een nieuwe periode die aanbreekt. Het is een troostende ervaring en een eerste stap in anders leren vasthouden”