Eindbestemming….

Juni 2019

Een maand na de crematie kan de as worden opgehaald bij het crematorium. Wat te doen met de as? Een vraag die na een crematie (maar vaak ook al in de week van een uitvaart) naar voren komt. Er is heel veel keus op dit vlak en tijdens mijn nazorggesprek met de familie bespreken we de mogelijkheden en help ik hen verder daar waar nodig. In dit blog wil ik eens inzoomen op de Bios Urn™ . Hoe mooi is het als u na uw dood kunt opgaan in nieuw leven? Namelijk als boom?

Voedingsbodem

Om misverstanden te voorkomen; er groeit geen boom uit ons. De as van een overledene is de voedingsbodem om zo een boom ter herinnering te laten groeien. De urn is gemaakt van biologisch afbreekbare kokosnootschil, cellulose en samengeperst veen. De urn wordt gevuld met crematie-as, die op deze wijze dient als voeding voor de boom of heester. In het bovenste compartiment plant u een zaadje van een boom naar wens. De urn breekt langzaam af wanneer deze ingegraven wordt. Terwijl de urn afbreekt zal de as als een voedende bron weer opgenomen worden in het milieu.

En in de vorm van een boom of heester ontstaat nieuw leven. Een mooie gedachte.

Alle bomen geschikt?

Elke in Nederland goed groeiende heester of boom kan gebruikt worden om een passende herinnering te creëren. Bij de keuze van een boom of heester is misschien de plantplek en grondsoort nog wel belangrijker dan de soort zelf. Immers, een vlinderstruik gedijt echt niet goed in een dennenbos.

Ook as die al langere tijd staat is een prima voedingsbodem voor de gekozen boom of heester. Voelt het niet fijn om dit zelf te doen dan helpen we u daarbij.

En de prijs?

De Bios Urn™  is 100% biologisch afbreekbaar. De Bios Urn™  kost € 136 euro exclusief zaailing en wordt geleverd met een tablet tuinaarde, meststof en gebruiksaanwijzing. Kijk voor meer informatie op www.levennahetleven.nl

Tot slot

De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen.
Iedereen vindt het heel gewoon  dat zij weer bladeren krijgen.
We zien ze vallen naar de grond en dan opnieuw weer groeien.
Zo heeft de aarde ons geleerd dat àl wat sterft zal bloeien.

Toon Hermans

 

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg