‘Feestdagen’

December 2019

December…een maand gevuld met feestdagen. Een maand waar nabestaanden vaak het meest tegenop zien. Het pijnlijke gemis, extra voelbaar door de kerstverlichting in de huizen en straten, de kerstliedjes op de radio en de kerstborrels op het werk. De ‘feestdagen’ zullen nooit meer zijn zoals voorheen.

Persoonlijke kaart

Wat kun je doen om deze dagen wat draaglijker te maken voor hen die hun dierbare moeten missen? Een klein gebaar is een kaartje schrijven om te laten weten dat je aan ze denkt.

Ik vind het fijn om kaarten te schrijven, zo ook in december. Op zoek naar mooie kaarten waarin ik altijd iets persoonlijks schrijf. Even stilstaan bij de persoon aan wie je de kaart schrijft. Wat is er gebeurd het afgelopen jaar, staat er iets te gebeuren het komende jaar. Of gewoon dankbaar zijn voor de vriendschap die je hebt mogen ontvangen.

Wat schrijf je?

Maar wat schrijf je in een (kerst) kaart aan iemand die het afgelopen jaar zijn/haar dierbare is verloren? Het begint eigenlijk al met de keuze van de kaart. In de boekhandel zijn prachtige decemberkaarten te vinden met een passende tekst. Online zijn er de troostkerstkaarten van Martin Gijzemijter. Een treffend gedicht op de voorzijde van de kaart maakt dat je kunt volstaan met een lieve groet.  Een paar tips:

  • Schrijf vanuit je hart, dat wordt altijd gewaardeerd.

  • Deel een herinnering. Dit wordt als troostend ervaren. In herinnering is een dierbare weer even dichtbij.

  • Wens iemand lichtpuntjes toe in deze donkere tijd.

  • Een gedicht kan soms alles zeggen wat je voelt en wilt delen.

Mijn decemberwens

Wanneer nodig ben ik er ook op deze dagen voor families waarvan een dierbare overlijdt. Bijzondere dagen waarop het plannen van een uitvaart een iets andere aanpak vergt maar die ik met liefde oppak. Verder hoop ik de kerstdagen met mijn gezin en familie door te brengen. Oudjaarsdag bakken we in onze straat traditiegetrouw oliebollen en appelbeignets terwijl we meezingen met de Top 2000.

Mijn decemberwens is dat deze dagen gevuld mogen worden met warmte, liefde en licht en veerkracht om ze te dragen.

Warme decembergroet,

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg