Later…

September 2020

Ouder stelletje- Blog later september 2020

Ach, dat komt nog wel een keertje. Dat regel ik later wel.

Ik ben nog jong..
Hoort u het zichzelf zeggen?

Ik heb het mijn ouders vaak horen zeggen in de afgelopen jaren. Over een paar jaar worden ze 70 en ineens komt dat later toch dichterbij. Niet omdat hun gezondheid hen in de steek laat maar afgelopen week is er een te koop bord in hun tuin geplaatst.

Nadenken

De beslissing om het huis te verkopen en op zoek te gaan naar een appartement werd vlak voor de intelligente lockdown genomen.

In de maanden daarna waarin het contact voornamelijk telefonisch, raamzwaaiend of buiten op afstand was merkte ik meer openheid over hoe zij hun toekomst zien. Wat willen ze? Hoe willen ze zaken geregeld zien? Niet alleen op financieel vlak maar ook op het gebied van zorg en hun laatste afscheid. Mooie gesprekken met af en toe verrassende uitspraken waarover mijn broer en ik ons verwonderd hebben maar die ons ook heel veel inzicht hebben gegeven in de gedachtengang van onze ouders. Duidelijk was dat ze hier veel met elkaar al over hadden gesproken. En dat is heel erg fijn. En wij, de kinderen, waarderen het zeer dat wij nu ook deelgenoot zijn gemaakt. Naast dat wij over hun wensen bij de uitvaart hebben gesproken (die hopelijk nog heel lang op zich laat wachten) is er o.a. een financieel adviseur afgelopen maand bij mijn ouders thuis geweest.

Dichter bij elkaar

Ik heb nu (als dochter) zelf ervaren hoe fijn het is om zaken als financiën, zorg en uitvaartwensen op papier te hebben. Er is duidelijkheid in de toekomstige rolverdeling tussen mijn broer en mij en dat geeft rust. Zowel voor mijn ouders als voor ons.

Tussen alle gesprekken door is er nog zo veel meer verteld wat maakt dat je bepaalde beslissingen beter begrijpt en waarop ze gegrond zijn. Dit heeft voor nog meer verbinding in ons al fijne gezin gezorgd.

Ik gun mijn ouders de stap naar het appartement en hoop dat het huis snel verkocht wordt want het opruimen en weggeven/weggooien van spullen brengt ook zeker de nodige emoties en herinneringen met zich mee.

Laat later niet te lang wachten…

P.S. Heeft u hulp nodig om één en ander vast te leggen? Ik breng u graag met de juiste personen in contact

Liefdevolle groet,

Natasja Kroese

Boomafscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl