Lijstjes

December 2019

Wanneer het jaar bijna afgelopen is, wordt er traditiegetrouw teruggeblikt. Tegenwoordig gebeurt dat steeds vaker door middel van lijstjes. Van het mooiste doelpunt, de beste film of politicus tot de Top 2000 van de muziek. In de uitvaartbranche kennen we ook lijstjes. Niet alleen van het CBS maar ook van de muziek die tijdens een afscheid wordt gedraaid. Daar vind je op dit moment met name Andrea Bocelli, Claudia de Breij en Marco Borsato. Eerlijkheidshalve hoor ik ze niet zo vaak tijdens de uitvaarten die ik mag begeleiden. En hoe mooi is dat.

Herinneringen

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van heel veel mensen, zo ook de mijne. Het brengt herinneringen naar boven. Mooie, verdrietige maar ook leuke. Mijn eerste date met mijn man was naar de film The Bodyguard (1999) en de titelsong zal voor altijd bij ons horen. Op Paradise By the Dashboard Life van Meatloaf ging ik in mijn jeugd helemaal los op de dansvloer maar raakt mij ook omdat ik dit gedraaid werd op de uitvaart van een vakantievriendinnetje die veel te vroeg overleed. Als ik dit nummer hoor denk ik meteen aan haar maar kan er nog steeds lekker op dansen en denk met veel vreugde aan de leuke vakanties waar zij deel van uitmaakte. Zo dicht liggen emoties bij elkaar.

Muziek bij afscheid

Muziek hoort bij het leven en daarom ook bij een afscheid. Muziek brengt troost, herinnering, steun en een glimlach. Muziek speelt vaak een belangrijke rol bij een afscheidsceremonie. De favoriete muziek van de overledene, uw eigen gevoelens verwoord door muziek. Muziek wordt ook wel de taal van de emotie genoemd. Het maakt het afscheid persoonlijk. Tevens kan het ook een rode draad vormen, die alle sprekers en rituelen met elkaar verbindt.

Weet u al welke muziek er gespeeld dient te worden op uw uitvaart? En weten uw naasten dat ook?

Eerlijk gezegd ben ik een beetje wars van lijstjes. Doe vooral wat goed voelt, zeker bij een afscheid. Ook als u niets met muziek heeft…

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg