Met een ‘uitvaartfestival’ wil Natasja uit Borne het taboe op de dood doorbreken

Bron: Rtv Oost

De dood, afscheid nemen en rouw. Het taboe op het bespreken van die onderwerpen moet maar eens doorbroken worden, vindt uitvaartbegeleidster Natasja Kroese uit Borne. Met een heus ‘uitvaartfestival’ wil ze de mogelijkheden laten zien die er voor, tijdens en na een uitvaart zijn.

“Er zijn nog zoveel onderwerpen op dat gebied waarvan mensen niet eens weten dat ze bestaan”, weet Natasja. “In mijn werk maak ik regelmatig mee dat nabestaanden geen idee hebben van de wensen van de overledene. Keuzes maken wordt daardoor wel lastiger. Voor een bruiloft of de komst van een kind tref je allerlei voorbereidingen. Waarom voor je eigen afscheid dan niet? Vaak denken we te laat of helemaal niet na over hoe je afscheid wilt en kunt nemen. Je kunt het nu nog zelf invullen en je eigen wensen aangeven.”

Ze geeft toe: “Het klinkt misschien ietwat vreemd in de oren: een festival. Dat woord heb ik gekozen om de wenkbrauwen omhoog te laten gaan. Natuurlijk is het geen groot feest, maar het is een evenement waar ik de bezoekers wil inspireren en ideeën wil laten opdoen over de manier waarop zij hun eigen uitvaart vorm kunnen geven. En het gaat niet alleen om terminale of oudere mensen. Iedereen is welkom, want leven doe je immers op je eigen manier en zo moet afscheid nemen ook zijn.”

Taboe eraf

Eind maart moet het evenement plaatsvinden in Zenderen. Natasja heeft al een heel programma opgezet met inspirerende sprekers, muziek en een keur aan standhouders. Het moet er allemaal toe leiden dat het taboe van het onderwerp verdwijnt. “Het is een van de weinige zekerheden in het leven: dat we doodgaan. En daar mag over gepraat worden. Niet per se met mij, maar vooral met elkaar, in familiekring.”

En dat gebeurt dus te weinig, merkt Natasja. “Pas op het moment dat de begrafenisondernemer komt, wordt erover gesproken. Dan blijkt dat het onderwerp in de familie nooit eerder aan bod is gekomen. Dan hoor ik vaak: ‘Ach, dat loopt wel los, zei pa altijd’. Maar dat loopt dus niet allemaal zo los.”

Meer informatie: boomuitvaartfestival.nl