Nieuwe magazine ‘Tenslotte Twente’ wil helpen de regie over laatste levensfase te behouden

Bron: TC Tubantia

Monique Branse en Anita Mulder hebben een gezamenlijke missie: het onbespreekbare rond de laatste levensfase bespreekbaar maken. Dat doen ze onder meer met een Twentse uitgave van het magazine Tenslotte. „We willen mensen helpen tot aan het eind de regie te houden.”

Tenslotte Twente’ de eerste regio-editie van een magazine dat landelijk (‘van Groningen tot Antwerpen’) wordt verspreid, wordt uitgegeven door de stichting JouwLaatsteLevensfase. Oprichter is Monique Branse (61) uit Nunspeet. „Toen mijn moeder ziek werd”, vertelt Monique, „gaven de artsen aan dat haar levensverwachting ongeveer acht maanden was. Maar ze heeft nog zestien jaar geleefd!”

„Ik merkte in die periode dat er een heel gat zit tussen de informatie van de huisarts en die van het ziekenhuis. Je wilt doorleven, maar hoe doe je dat dan?

Houd de regie

„Het leven gaat ook gewoon door, dus doe wat met die tijd. In zo’n periode van verdriet, zorgen en onzekerheid kun je de regie blijven houden. Maar dan moet je daar wel over praten. Hoe wil je dat je afscheid eruit gaat zien, wat past bij mij?”

De stichting wil informatie geven, inspiratie bieden en de bewustwording vergroten ‘op het moment dat je niet beter wordt’. Branse legt uit hoe ze dat aanpakt: „We bezoeken uitvaartbeurzen, geven lezingen en verzorgen presentaties over de laatste levensfase. Daarbij werken we samen met partners die ervaring hebben op dit gebied.”

Eén van die partners is Anita Mulder (63) uit Enschede. Met haar alter ego Alie van de Taboebalie wil ze de lastige dingen rondom de laatste levensfase op een luchtige manier (‘humor is heel belangrijk’) bespreekbaar maken. Met haar verrijdbare balie is ze op beurzen te vinden, waar ze het gesprek aangaat met bezoekers. „Ik begin heel luchtig, maar uiteindelijk kom je vaak ook tot hele diepgravende gesprekken. Ik zie mezelf als een vertrouwenspersoon, die verlichting wil brengen. Ik gun iedereen dat je niet met een zwaar hart leeft. Het bespreekbaar maken, is de rode draad in mijn werk.”

Dezelfde passie

Voor het definitieve afscheid, is haar ervaring, is het belangrijk om de dingen te zeggen of te vragen waar je mee rondloopt. „In dit magazine staan verhalen van mensen die allemaal dezelfde passie hebben. Zij willen het verschil maken in de laatste levensfase. Hoe fijn is het om die verhalen te kunnen bundelen in een magazine? Tenslotte Twente is niet alleen bestemd voor de professionals, maar voor iedereen die hiermee te maken krijgt.”

Het eerste exemplaar van ‘Tenslotte Twente’ werd vrijdagmiddag in het Michgorius Afscheidshuys aangeboden aan wethouder Murat Yildirim. Het (gratis) magazine kan worden besteld door een mail te sturen naar anita@anitamulder.nl.