Overlijden in de decembermaand

December 2020

Ongeveer een week voor kerst wordt ik gebeld door een familie. Of ik langs kan komen om kennis te maken. Natuurlijk kan dat. Op dat moment loop ik in de supermarkt om alvast wat kerstinkopen te doen. Nadat ik de boodschappen naar huis heb gebracht rijd ik naar het huis van de familie. Meneer is in een diepe slaap en de verwachting is dat het overlijden niet lang meer op zich laat wachten. Ondanks het verdriet om hem te laten gaan hebben we een prettig gesprek waarin o.a. hun zorg of een uitvaart voor de kerstdagen nog mogelijk is uitgebreid wordt besproken.

Ik begeleidde op dat moment meerdere uitvaarten en wist dat het vrij druk was bij het crematorium van hun voorkeur. Een volledig afscheid daar behoorde waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden dus besprak ik met hen een alternatief. Een afscheid op een horecalocatie met aansluitend een 30 minuten afscheid voor alleen de familie in het crematorium. Eigenlijk vonden ze dat veel mooier. Ze wisten niet dat het kon.

Een paar dagen later, vlak voor kerst is meneer overleden. Na een liefdevolle verzorging werd hij thuis opgebaard in een door de familie vooraf zorgvuldig uitgekozen kist. Door dit vooraf af te stemmen kon ik de kist reserveren en meteen mee laten komen bij de opbaring.

Een pentekening van meneer werd de basis van de rouwkaart. Mijn map met inspiratieteksten had ik achtergelaten en tijdens het waken dacht eenieder na over de tekst. Enveloppen konden al geschreven worden voor wie daar tijdens het waken behoefte aan had. De kaart was daardoor snel vormgegeven en op tijd bij de genodigden.

Op kerstmiddag werd meneer in zijn eigen auto naar de horecalocatie gereden. (Ja, u leest het goed, dit mag!) Een heel mooi informeel samenzijn waarbij geproost werd op het leven van meneer. Alle genodigden hebben een mooie boodschap op de kist achtergelaten. Een waardevolle herinnering voor de familie.  

En zo reden we in de schemer naar het crematorium en daar werd in kleine kring geluisterd naar zijn  lievelingsmuziek voor ze hem begeleiden naar de crematieruimte.

Een prachtig afscheid, in korte tijd neergezet dankzij de liefde en energie van deze familie. Door vooraf keuzes te maken en na te denken over locatie, invulling etc was dit mogelijk.

Warme decembergroet,

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg