Overpeinzing

Januari 2021

Het is woensdag 20 januari 14.00 uur en ik zit op dat moment, samen met mijn collega Heidi Wevers, bij een familie voor een nazorggesprek. Corona en de heftigheid ervan is in deze familie nog duidelijk voelbaar. Op datzelfde moment geeft demissionair premier Rutte een persconferentie waarbij wederom de regels worden aangescherpt. Later in de auto hoor ik op het nieuws dat we nog 50 personen mogen uitnodigen voor een afscheid (dit was 100). En voor ons allemaal geldt, 1 persoon per dag op bezoek. Ik zie dat ik al mails van crematoria en uitvaartcentra heb ontvangen met daarin de nieuwe regels en aantallen die in de aula’s en koffiekamers mogen. We mogen nog wel na afloop met elkaar herinneringen ophalen met een kopje koffie/thee en wat lekkers erbij. Echt enorm waardevol in deze tijd. Door corona is er tijdens het ziek zijn, de week van de uitvaart en daarna veel minder persoonlijk contact dan voorheen. Toen corona voor ons nog niet bestond.

Gedachten

 ’s Avonds werk ik mijn “corona-pagina’s” op mijn website bij en verdwaal ik in mijn gedachten…
Ik voel me gezegend. Ik denk terug aan de families die ik mocht begeleiden. Ook wanneer een dierbare niet aan corona is overleden heb je toch te maken met de maatregelen. Maar ook de creativiteit waardoor we anders, maar zeker niet minder, een afscheid vorm hebben kunnen geven. De vele kaarten die ik namens jullie als lichtpuntje mocht versturen het afgelopen jaar om de pijn van het elkaar niet fysiek kunnen zien wat te verlichten.. (dit kan nog steeds!)

Mijn gevoel

Dit prachtige werk kan je , naar mijn mening, niet doen zonder gevoel. Zeker de afgelopen maanden was de werkdruk hoog en kon ik niet altijd mijn wandeling maken waardoor ik kon ontladen van de meegenomen gevoelens en de natuur mijn energie weer kon opladen. Wel kon ik momenten van vertraging vinden en mezelf terugvinden in klein geluk. Samen eten met mijn gezin, een spelletje doen en zo af en toe een sudoku puzzel. Even de gedachten rondom de families parkeren om er daarna weer voor ze te zijn.

Lieve mensen, houd vol, houd moed en blijf gezond.

Warme groet,

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg