Rouwpost

November 2018

 

Rouwkaart niet bezorgd, wat nu?

Stelt u zich eens voor. Uw dierbare is overleden en de rouwkaart die u met veel liefde heeft gemaakt wordt niet op tijd of zelfs helemaal niet bezorgd. Eén van mijn ergste nachtmerries als uitvaartbegeleider. Gelukkig komt het niet heel vaak voor. In 95% van de verzendingen gaat het goed. In december is het echter drukker dan andere maanden met de post. Dit heeft met de feestdagen te maken. De post neemt daarom vaak wat langer om bezorgd te worden. Rouwpost heeft een speciale behandeling het hele jaar door en vergt juist deze maand nog wat extra aandacht. De enige post die niet mag blijven liggen.

In de week van de uitvaart is het een achtbaan aan emoties en u wilt er van op aan kunnen dat de rouwkaart op tijd is bij eenieder die u graag op de dag van de uitvaart bij u wilt hebben. U wilt het laatste afscheid met ze delen. Ze de gelegenheid geven om afscheid te nemen van de overledene. Een afscheid is aan een specifieke tijd en plaats gebonden en kan niet nogmaals plaats vinden. De bezorging van de rouwkaart is een wezenlijk onderdeel van de week van de uitvaart.

Vooraf regelen

In de week van de uitvaart help ik de nabestaanden met o.a. het maken van de rouwkaart. Daarop staat alle belangrijke informatie vermeld over de dag van de uitvaart en evt mogelijkheid tot condoleren. Belangrijke informatie. Deze moet dan ook zorgvuldig verstuurd worden. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat u een actuele adressenlijst paraat heeft. Dit scheelt veel tijd in het zoeken naar adressen. Een handige plaats om deze op te bergen is bij uw uitvaartwensen/papieren. Zorg ervoor dat uw nabestaanden weten waar de papieren liggen.

Niet in de oranje brievenbus

Rouwpost moet echt de volgende dag bezorgd worden. De post garandeert dit ook, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

  • De enveloppen moeten voorzien zijn van een rouwrand
  • De enveloppen moeten voorzien zijn van een rouwzegel
  • De enveloppen moeten aangeboden worden in een speciale verzendenvelop

 

In alle maanden van het jaar mag de rouwpost in de speciale envelop in de gewone oranje brievenbus worden aangeboden. Behalve in december vanwege de vele decemberpost en het verkleinen van de invoer rondom oud en nieuw. De rouwpost kan dan uitsluitend worden aangeleverd bij de postkantoren of op speciaal verzoek van de uitvaartbegeleider worden opgehaald.

Ik heb als uitvaartbegeleider graag zelf de regie in handen en breng dan ook altijd zelf de rouwpost naar het postkantoor. Vervolgens ontvang ik een verzendbewijs. Ik heb dan alle gegevens van de verstuurde post bij de hand. Mocht er dan iets misgaan dan kan ik aan de hand van de gegevens van het ontvangstbewijs bellen met Post NL en kunnen zij een onderzoek starten.

Hoe weet ik nu of de post is bezorgd? Voor de zekerheid laat ik de familie mij ook altijd een kaart sturen. En wanneer de kaarten aangekomen zijn wordt de familie vaak al snel overstelpt met berichten en kaarten. Wanneer deze uitblijven gaan we actie ondernemen. Ik zal er alles aan doen om iedereen die erbij moet zijn tijdig te informeren.

 

Hulp nodig?

Al met al best een belangrijk dingetje, de rouwkaart en de verzending daarvan.

Wilt u weten waarmee ik u nog meer kan helpen voorafgaand aan een overlijden of tijdens de week van de uitvaart? Neemt u dan contact met mij op.