Erkenning voor stil geboren kindjes…

Februari 2019

Op 4 februari 2019 gaat er een nieuwe wet van kracht. Ook kinderen die levenloos ter wereld komen, worden voortaan opgenomen in de Basis Registratie Personen (BRP) van de overheid. De nieuwe wet gaat met terugwerkende kracht in. Eindelijk erkenning voor vele ouders.

Initiatief

Erkenning voor stil geboren kindje - Boom AfscheidszorgHet begon in 2015 met een petitie door één van de initiatiefneemsters, een naamgenoot, Natasja Geyteman-Bos. Natasja is de moeder van de stil geboren Jolie. 82.000 handtekeningen werden opgehaald om die ene pijnlijke regel uit ons wetboek: “Komt het kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan” aan te passen.

Mijn hart maakte een vreugdesprong toen afgelopen december het meer dan goede nieuws kwam dat ook de gehele Eerste Kamer instemde met de erkenning voor het doodgeboren kind. Met terugwerkende kracht! Zo kunnen de ouders die de erkenning en het bestaan van hun kindje nog willen vastleggen ook een geboorteakte en registratie in het BRP krijgen.

Tranen van vreugde

In mijn dierbare naaste omgeving vloeiden tranen van opluchting en geluk. Hoe fijn is het als je kindje wordt gezien en er officieel gezegd wordt dat je zoon of dochter er was. Het is een heel belangrijk hoofdstuk in het leven van de ouders. Ik ben zo blij voor hen en alle andere ouders die hun kindje hebben verloren. Aangifte doen van je stil geboren kindje is ook van groot belang voor je rouwproces.

Wat nu te doen?

Wil je je stil geboren kindje laten registeren in de BRP dan kan je vanaf 4 februari naar je woongemeente. Via deze link kun je kan je nu alvast nakijken wat er in jouw situatie nodig is om je kindje te laten registeren in de BRP. Beantwoord de vragen en er staat precies uitgelegd wat te doen. Heb je vragen stel die dan aan de afdeling burgerzaken van je gemeente. Zij helpen je verder.

Dat deze stap voor heling mag zorgen.

Liefdevolle groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg

 

P.S. Ook online kan je je stil geboren kindje een plekje geven. Bijvoorbeeld als vlinder in het vlinderbos van Stichting Hanne of als zwaantje bij Stichting Felice