Tijd

Oktober 2021

Tijd - Boom uitvaartpost

Een lieve dame is overleden. Ik mocht haar enkele maanden voor haar overlijden leren kennen omdat ze graag haar wensen op papier wilde zetten. Rust voor haar en haar gezin omdat bepaalde keuzes al gemaakt zijn. In de week van de uitvaart praat ik met de schoonzoon. Hij vertelt me over het overlijden van zijn vader, nog niet zo lang geleden. Hoe vers de herinneringen aan dit afscheid nog zijn maar vooral hoe anders het gaat deze week.

Verbaasd

Enigszins verbaasd keek ik hem aan. Hij vertelde over het overlijden van zijn vader en de manier waarop de week van de uitvaart en het afscheid waren verlopen. Bij zijn vader was alles in slechts enkele uren geregeld. Ik luister en hoor tussen de regels door dat niet alles naar wens is verlopen. Wat voornamelijk te maken heeft met tijd, aandacht en keuzes die je een familie (naar mijn mening) hoort te geven. Ongeacht het tijdstip of de locatie waar de persoon is overleden.

Voornemen

Vanaf dag één dat ik werkzaam ben als uitvaartbegeleidster heb ik me voorgenomen om nooit te praten over mijn collega’s en de wijze waarop zij werken. Natuurlijk had ik mijn gedachten over deze uitvaart maar ik luisterde en oordeelde niet.

Eenmaal thuis ging het gesprek nogmaals door mijn hoofd. Een afscheid regelen in een paar uur. Ik kan het niet en ik wil het ook niet. In de week van de uitvaart zijn er vele keuzes die je als nabestaanden moet maken. Hoe is het mogelijk om op één dag, vlak na het overlijden en in een paar uur tijd, weloverwogen keuzes te maken. Vaak gepaard met vele emoties. Keuzes van de opbaring, de kist/mand of wade, de tekst op een rouwkaart, de locatie van een afscheid, muziek, bloemen, rouwvervoer. En dan heb ik het nog niet over de vele andere mogelijkheden die er daarnaast nog zijn. Dit alles kan in mijn ogen niet in een paar uur beslist worden. Of toch wel?

Werkwijze

Mijn werkwijze is stap voor stap dat deel van het afscheid te bespreken wat op dat moment nodig is. Luisteren en voelen waar de behoeftes liggen, faciliteren en afremmen daar waar nodig. De familie de tijd geven om samen te zijn, samen het verdriet te voelen, het gemis. Maar ook in liefde herinneringen op te halen. Samen in alle rust een afscheid vorm geven met de aandacht die het verdient. Ik ben dankbaar voor mijn werkwijze en wordt daarin ook bevestigd door de families die ik al mocht begeleiden.

Ervaringen

Wil je meer weten over mijn werkwijze, bezoek dan eens mijn website. Daar zijn ook ervaringen van families te vinden. Persoonlijk kennis maken kan uiteraard ook!

Mocht mijn manier van werken niet bij je passen? Ook dat is goed.

Belangrijk is om een weloverwogen keuze te maken voor een uitvaartbegeleider wanneer je te maken krijgt met een overlijden.

Of je nu verzekerd bent of niet, je hebt altijd een vrije keus. Kies wie bij je past!

Warme groet,

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg