Uitvaartfestival Zenderen moet taboe rondom de dood doorbreken: “Er is nog veel onwetendheid”

Bron: Rtv Oost

Een festival over de dood, het klinkt haast tegenstrijdig. Maar niets is minder waar, zegt organisator Natasja Kroese. De Bornse is zelf uitvaartbegeleider en wil op deze ‘laagdrempelige’ manier laten zien dat praten over de dood helemaal niet naar of vervelend hoeft te zijn. “Het leven van iemand die gaat overlijden mag gevierd worden.”

Bij binnenkomst worden bezoekers enthousiast onthaald. Ze krijgen een tasje vol ‘inspiratie’ met onder andere een wensenboekje. Daarin kunnen mensen opschrijven wat ze precies willen na hun overlijden. Noodzakelijk, want als uitvaartbegeleider ziet Natasja vaak genoeg dat families er helemaal niet over gepraat hebben. “Dus ik voelde ook een urgentie om dit uitvaartfestival te organiseren.”

Wij namen een kijkje bij het uitvaartfestival:

Levende doodskist

Er is zelfs een ‘levende doodskist’. “Deze kist is een levend organisme”, legt Joppe van Loop Biotech uit. De kist is gemaakt van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen dat onder de grond zit. “Onder de ideale omstandigheden is deze kist binnen anderhalve maand weer opgegaan in de natuur.”

Het hoeft niet altijd zo zielig te zijn
Bezoekster uitvaartfestival

De luchtige manier waarop er vandaag met de dood wordt omgegaan, heeft veel bezoekers aangesproken. Honderden mensen zijn naar Zenderen afgereisd. “Het hoeft niet altijd zo zielig te zijn. Dat komt later wel”, zegt een van hen. “Vroeger zat er een taboe op en werd er niet over gepraat. Tegenwoordig kan dat wel en zo’n festival draagt daar alleen maar aan bij”, vertelt een ander.

Maar er zijn ook bezoekers die speciaal naar het uitvaartfestival zijn gekomen, omdat het einde begint te naderen. “Ik vind het heel mooi om dit allemaal mee te maken en alles te zien”, zegt een man. “Ik heb leuke ideeën opgedaan over wat ik graag wil als het zover is.”

Natasja hoopt dat elke ‘festivalganger’ met precies die gedachte de deur uitloopt. “Dat iedereen vol inspiratie en met een lichter hart over de dood naar huis gaat.”