5 jaar geleden…

Juli 2022

Inmiddels al weer 5 jaar geleden stopte ik met mijn werk in de marketing en begon ik aan de opleiding tot uitvaartbegeleider. Eindelijk durfde ik te doen wat mijn hart mij al jaren ingaf. Vol energie volgde ik de schooldagen en maakte met veel plezier mijn huiswerk. Dat was vroeger wel eens anders…

Enkele maanden daarvoor waren we druk met het leeghalen en verkoopklaar maken van het appartement van mijn schoonvader. Hij kon niet langer thuis blijven wonen en er was een fijn plekje voor hem in het verzorgingshuis. Zijn eigen appartement met keukentje en balkon waar hij nog kon genieten van de zon. Maar verder wel alle zorg voor hem die hij zo nodig had.

Langzaam maar zeker ging hij achteruit en hij maakte wel eens een grapje dat het wel handig was zo’n “begrafenisondernemer” in de familie. Maar erover praten wilde hij niet. Op 26 juni 2017 heeft hij het leven losgelaten en gaven mijn man, zwagers en schoonzussen aan dat ze het heel fijn zouden vinden als ik het afscheid zou begeleiden. Op dat moment was ik ongeveer halverwege de opleiding en vond dat, eerlijk gezegd, best spannend toen.

Aangezien Hotel Restaurant De Zwaan in Delden een plek was waar hij graag kwam besloten we de condoleance daar te houden. Het woord condoleance is eigenlijk niet helemaal juist want het was meer een informeel samenzijn. We maakten een playlist met zijn lievelingsmuziek, op een TV scherm waren beelden te zien, er werd een drankje geschonken en herinneringen opgehaald. Het was een bijzondere avond.

De volgende dag brachten we hem naar het crematorium. Intiem, met alleen de kinderen, partners en kleinkinderen. Gewoon in de familiekamer. Nog even bij elkaar zijn en dit moment met elkaar delen. En het laatste stukje, mee naar de crematieruimte en bij de invoer aanwezig zijn maakt het voor ons rond.

En ik, ik was heel erg blij dat alles goed was gegaan.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396