Als de telefoon van een overledene gaat…

April 2021

Als de telefoon van de overledene gaat

Het gebeurt met enige regelmaat dat ik bij een familie zit en er komen berichten binnen of er wordt geappt op de telefoon van een overledene. Voor de familie vaak een raar moment want ga je dan dat berichtje antwoorden via die telefoon of toch maar via je eigen telefoon? De persoon aan de “andere kant” weet dan vaak nog niet dat de hij/zij is overleden.

De mobiele telefoon is (bijna) niet meer weg te denken. We delen zo’n beetje ons hele leven via de mobiele telefoon. Heb je er wel eens over nagedacht wat er met al die gesprekken en data gebeurd wanneer jijzelf of een dierbare overlijdt? Het opzeggen van een (telefoon) abonnement is vaak een van de eerste zaken die geregeld worden na het afscheid. Want onnodig geld betalen, daar zit niemand op te wachten.

Hieronder een aantal tips:

Tip 1: Behoud het telefoonnummer. Het is beter om na een overlijden het telefoonabonnement nog een paar maanden door te laten lopen zodat je alles rustig af kan wikkelen. Wil je kosten besparen, zet het dan om naar een sim-only abonnement waardoor je wel het telefoonnummer behoudt.

Tip 2: De voicemail kan bij opzeggen van het abonnement niet meer worden bereikt of afgeluisterd. Het kan fijn zijn om de stem van de overledene op deze manier nog te horen en deze te (laten) bewaren. Dat dat niet meer kan na opzegging zijn veel mensen zich niet van bewust.

Tip 3: What’sApp is gekoppeld aan een telefoonnummer. Bij beëindiging wordt het nummer na verloop van tijd opnieuw uitgegeven. Maar dan verdwijnen ook de What’sApp berichten op jouw eigen telefoon die je had bewaard van de overledene. Het is bijvoorbeeld mogelijk om deze in een Whappbook te bewaren.

Tip 4: Een mobiel nummer wordt ook vaak gebruikt voor bevestigings-smsjes en twee-stap-verificatie. Het toesturen van een (inlog) code via sms, zoals bijvoorbeeld bij DigiD. Is het nummer opgezegd dan wordt het veel moeilijker dit soort zaken te regelen.

Tip 5: Google eens het telefoonnummer van de overledene. Deze kan namelijk nog op allerlei plaatsen op het internet vindbaar zijn. Door in contact te komen met deze pagina’s kan je dit aan laten passen.

Tip 6: Mogelijk is nog niet iedereen op de hoogte van het overlijden en kan het zijn dat er nog op het nummer gebeld wordt. Je kunt een voicemailboodschap inspreken met een melding of een bericht versturen naar alle contacten in de telefoon.

Tip 7: Een telefoon van een overledene is vaak voorzien van een (onbekende) swipe-of toestelcode en dan is deze niet te gebruiken. Het telefoonnummer is gekoppeld aan de SIM-kaart en niet aan de telefoon. Wanneer je de SIM-kaart uit de telefoon haalt en in een andere telefoon plaats kan je wel bij de contacten. Daarmee raak je geen gegevens kwijt op de originele telefoon. Let op: een SIM-kaart heeft ook een beveiliging in de vorm van een 4-cijferige pincode. Weet je deze niet dan kan deze hersteld worden met de PUK code.

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen.

Vriendelijke groeten

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl