Bon bini!

April 2024

We hoorden het in februari regelmatig: bon bini, Papiaments voor welkom. Samen met mijn gezin was ik op Curaçao. Niet zomaar een vakantie, want we hadden iets te vieren. 25 jaar geleden stapte ik met Martijn in het huwelijksbootje. Onze huwelijksreis ging naar Curacao. Nu 25 jaar later, twee lieve zonen rijker, vlogen we opnieuw naar dit fantastische eiland.

Complete rust overheerste, voor mij zeer welkom na heel wat intensieve maanden. De zon scheen uitbundig en het was fijn om het grijze grauwe Nederland even achter ons te laten. Wat extra fijn was, dat thuis alles gewoon doorging. Mijn telefoon was doorgeschakeld naar mijn lieve collega Majette de de families bijstond tijdens mijn afwezigheid. Dankjewel.

Voorpret

Een beetje voorpret hoort erbij. Voordat we vertrokken, keek ik nog even in het fotoalbum van onze huwelijksreis in 1999. Omdat we toen beiden in de horeca werkten, bezochten we veel leuke horecagelegenheden. Natuurlijk was ik benieuwd of sommige nog bestonden. Destijds aten we bij de Jan Thielbaai, op een mooie plek op een mooi ruim strand. Nu is er meer horeca dan strand. In de loop der jaren is er veel bijgebouwd.

Muurgraven

Ik bladerde verder door het fotoalbum en vond een foto van een begraafplaats. Geinig, toen was ik nog geen uitvaartbegeleider, maar schijnbaar had het wel mijn aandacht. De kleurrijke huisjes waarin (muur)graven zich bevinden, vielen me op. Zo anders dan bij ons, dacht ik. In Nederland wordt voornamelijk in de grond begraven. (Mocht je benieuwd zijn naar een muurgraf bezoek dan eens de Oosterbegraafplaats in Enschede.)

Opmars cremeren

Wat 25 jaar geleden ook anders was, was dat Curaçao geen crematorium kende. Inmiddels staat er één in Brievengat en wordt er binnenkort een tweede geopend. Waarschijnlijk door het aantal nationaliteiten (107!) op het eiland is er een toename van crematies. Op de begraafplaats in Brievengat kun je een urnengraf huren. Cremeren is in opmars maar de voorkeur gaat nog steeds naar begraven uit.

Hoe anders is het na 25 jaar. Maar de gastvrijheid en het welkome bon bini gevoel blijft. Ook de tweede keer hebben we enorm genoten. Of er een vestiging van Boom Afscheidszorg op Curaçao komt? Dat denk ik niet, maar zeg nooit, nooit…

Zonnige groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396