Corona, hoe zichtbaar word jij voor mij?

Maart 2020

Terwijl ik dit blog schrijf zijn mijn man en onze jongste zoon naar school. Hoezo niet thuis, hoor ik u denken?!. Mijn man deelt vandaag laptops uit aan gezinnen die dit nodig hebben zodat hun kind thuis het onderwijs kunnen volgen. Onze jongste zit in zijn examenjaar en heeft deze week tentamens waarvoor hij naar school gaat. Vooralsnog gaan de examens “gewoon” door. Ik besef me dat wanneer u dit leest het alweer achterhaald kan zijn. Wat gaat dit virus ons nog brengen? We weten het niet. Dit raakt ons allen. En wat te denken van families waarvan een dierbare stervende is. Het afscheid zal waarschijnlijk niet in de vorm zijn waarop het graag gewenst is.

Denken in mogelijkheden

Het RIVM en onze brancheorganisatie heeft ons kaders gegeven waarbinnen we mogen handelen. Dit biedt mogelijkheden. Uiteraard zijn uw en mijn gezondheid prioriteit één! Bij een overlijden kom ik naar u toe. Met inachtneming van de 1,5mtr afstand kunt u uw verhaal kwijt en bespreken we dat wat nodig is. Een luisterend oor is nu nog belangrijker. Verder zullen we het afscheid zo veel mogelijk telefonisch afstemmen. Uiteraard ben ik er op de dag van de uitvaart!

Wat kunt u doen?

Grote kans dat u niet bij een uitvaart aanwezig kunt zijn. Juist nu is het belangrijk dat u aan de nabestaanden laat weten dat u aan ze denkt. Door bijvoorbeeld een kaartje, bloemen of het delen van mooie herinneringen in videovorm. Dit is troostend en helend.

Live stream

Een afscheid waar niet iedereen bij mag zijn, dat raakt iedereen. Afscheidsfotografie en via een live stream toch bij het afscheid aanwezig zijn neemt nu een nog belangrijkere plek in dan ooit te voren. De beelden helpen bij de verwerking van het verlies. Om zo toch het gevoel te hebben dat u er bij was. Misschien wel niet fysiek, maar des te meer in gedachten en gevoel…

Op mijn website vind u een overzicht van vragen en antwoorden i.v.m. een uitvaart ten tijde van de coronacrisis en tips om in deze tijd een afscheid vorm te geven.

Zorg goed voor elkaar en voor uzelf!

Warme groeten,

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg