DUBBELCHECK!

Augustus 2023

“Verkeerde persoon begraven, uitvaart moet opnieuw.

Een dode man die afgelopen zaterdag werd begraven, wordt weer opgegraven. De burgemeester van Voerendaal heeft daartoe toestemming gegeven, omdat het lichaam is verwisseld. De man is twee dagen te vroeg begraven, omringd door familie die dacht dat iemand anders in de kist lag”.

Dit artikel las ik op RTL Nieuws tijdens een paar dagen vakantie. Mijn eerste gedachte; wat ongelooflijk naar voor de nabestaanden.

Hoe kan dit?

Dat zal menigeen zich afgevraagd hebben bij het lezen van zo’n bericht. Om te kunnen begraven of cremeren zijn verschillende formulieren nodig die wij als uitvaartbegeleider verzorgen. Als we aangifte van overlijden bij de gemeente hebben gedaan ontvangen we een verlof tot cremeren of begraven en de akte van overlijden. Dit verlof, samen met een kistregistratieformulier, wordt door de uitvaartbegeleider bij de begraafplaats afgegeven op het moment van aankomst. De begraafplaatsbeheerder controleert de gegevens. Maar wat controleert hij of zij dan?

Op het verlof staan de gegevens van de overledene en daarbij de datum van de uitvaart en locatie van de begraafplaats of crematorium. Op het kistregistratieformulier staan tevens deze gegevens maar ook een kistregistratienummer. Dit nummer wordt door de uitvaartbegeleider toegekend en op of aan de kist/mand of wade bevestigd. Vervolgens moet het overeenkomen met het formulier. Is dit niet het geval dan zegt de wet dat de kist geopend moet worden. Twee familieleden zullen moeten bevestigen dat de overledene inderdaad de juiste persoon is. Bij het crematorium staat het kistnummer ook nog eens op het opdrachtformulier van het crematorium. Nog een extra check!

Voorkomen

Ik moet er niet aan denken dat mij dit overkomt. Voor mij geldt check, check, dubbelcheck. Zeker wanneer een kist gesloten blijft na overlijden. Voor een overbrenging, een condoleance of rouwrit op de dag van de uitvaart. Ik check het iedere keer weer. Ik leg ook altijd het waarom uit aan de familie wanneer het nummer op de kist bevestigd wordt en dat deze er niet af gehaald mag worden.

Er was een keer een lief klein meisje dat geen sticker op de kist van haar opa wilde en deze eraf gepeuterd had…

…. gelukkig had ik dat in de gaten en heeft zij een prachtig kaartje gemaakt met daarop het nummer en hebben we deze samen met een glitterlintje aan de kist bevestigd.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396