Eén met de natuur

Maart 2021

een met de natuurMet volle teugen geniet ik van het lentezonnetje (ook al is het nog winter) en wordt ik blij van de ontluikende natuur om mij heen als ik aan het wandelen ben. Het geeft me weer nieuwe energie (zeker na een intens afscheid) en ik kan mezelf weer opladen. Waar het ook mooi wandelen is, maar misschien niet het eerste waar je aan denkt, is een natuurbegraafplaats. Ik heb er meerdere bezocht. Voor mijn werk maar ook privé.  Om te kijken en te voelen waar ik te ruste gelegd zou willen worden. Een plek die voor mijn nabestaanden te combineren is met een fijne (bos) wandeling en waar geen zorg is om de bedekking of het onderhoud van het graf. Een grafmonument is namelijk niet toegestaan op een natuurbegraafplaats. Je krijgt van de begraafplaats een houten boomschijf waarop je zelf bepaald wat je daarop wenst.

Natuurbegraven, wat is dat nu eigenlijk?

Voor natuurbegraven geldt dat het graf één wordt met de natuurlijke omgeving. Er dient zorgvuldig te worden omgegaan met de natuur. Respect voor elkaar en de natuur is een voorwaarde. Vaak wordt de afscheidsbijeenkomst ook gehouden in de natuur. Per natuurbegraafplaats is dit anders ingericht. Van openluchttheater tot een boskapel tot een stretchtent.

Natuurvriendelijke materialen

Bij natuurbegraven is het een voorwaarde dat de overledene ligt begraven in een natuurvriendelijk omhulsel. Gelukkig is daarin keuze genoeg. Denk bijvoorbeeld aan kleding van linnen, wol of katoenen stoffen. Of een omhulsel van bijvoorbeeld onbehandeld hout, riet of wilgentenen. Ook de keuze voor een opbaarplank met een wade van natuurlijk materialen past helemaal bij de filosofie van een natuurbegrafenis.

Rusten wáár en hoe jij wilt!

Het mooie aan een graf op een natuurbegraafplaats is dat je je rustplek zelf mag uitzoeken en zelf bepaalt hóe je komt te liggen. Dit kan zijn onder een oude eik, in een open heideveld, aan de rand van het water of fijn met je voeten in de richting van de opkomende of ondergaande zon!

Interesse? Maak eens een wandeling op een natuurbegraafplaats en laat je informeren. Hier in de regio kan dat bij Natuurbegraafplaats Hoogengraven in Ommen en bij Het Wienerveeld in Bentelo.

Contact opnemen met mij mag natuurlijk ook!

Een lentegroet van

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl