Het leven vieren!

November/December 2021

Kaars Addie Boom - Boom afscheidszorg

De dag waarop ik dit verhaal schrijf is donderdag 4 november 2021. Voor velen een doodnormale dag. In de dagen hiervoor kwamen vele herdenkingen voorbij vanwege Allerzielen. We steken een extra kaarsje aan ter nagedachtenis aan iedereen die we moeten missen. Vandaag op deze 4e november steken wij in ons gezin een speciale kaars aan en staan we stil bij de sterfdag van mijn schoonmoeder, Addie Boom. Maandag 4 november 2002 is zij overleden. Inmiddels 19 jaar geleden.

Goed voorgoed afscheid nemen

Deze week las ik in het AD een column van René Diekstra over goed voorgoed afscheid nemen. In zijn column beschrijft hij hoe een man afscheid neemt van zijn zieke vrouw. Beter gezegd hoe zij afscheid van elkaar nemen. Verdrietige maar zinvolle gesprekken. Samen ophalen van gebeurtenissen uit hun relatie. Vanaf het prille begin tot aan de dag van vandaag. Heel waardevol voor hen beiden.

Door het lezen van deze column werd ik terug gebracht naar onze periode van afscheid nemen. Er zaten slechts enkele weken tussen het moment van de onherroepelijke diagnose en haar overlijden. Haar berusting en de waardevolle gesprekken in deze periode komen als eerste naar boven. Maar waar ik vooral glimlachend aan terug denk is dat bij ieder bezoek aan het ziekenhuis we naar het restaurant gingen om koffie te drinken en daar moest altijd een gebakje bij genuttigd worden want ze vond dat haar leven keer op keer gevierd mocht worden. En dat deden we! Daaraan terugdenkend zie ik haar gezicht voor me dat intens genoot van deze (laatste) momenten.

December

Precies een maand na haar overlijden, op 4 december,  was het de eerste keer dat we haar geboortedag zonder haar fysieke aanwezigheid “vierden”. Op die dag staken we voor het eerst onze speciale gedenkkaars aan. En dat blijven we doen op de voor ons bijzondere dagen of gewoon wanneer we dat willen.

Dit verhaal lees je waarschijnlijk in de maand december. Wellicht mis je ook een dierbare. Steek dan eens een kaarsje aan en wanneer je een kerstboom hebt opgetuigd kijk naar de lichtjes en laat het licht je troosten met mooie warme herinneringen aan je dierbare(n).

Warme decembergroet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl