Knuffels

Juni 2022

Troostbeertjes - Boom Afscheidszorg

Als klein meisje had ik op mijn kamer knuffels, eigenlijk alleen knuffelberen. In allerlei soorten, kleuren en groottes. Ik speelde met ze en praatte tegen ze maar ze gaven me ook troost wanneer ik dat nodig had en een aantal van die troostmomenten herinner ik me nog goed.

Naarmate ik ouder werd verdwenen de gekleurde beren en bleven de bruine beren over. Ik vond ze gewoon heel gezellig op mijn kamer. Nu heb ik er nog 1 die voor mij heel speciaal is.

Troostbeertjes

Toen ik in 2018 begon als uitvaartbegeleider was het voor mij dan ook heel vanzelfsprekend dat er troostbeertjes moesten komen. Deze geef ik aan kinderen waarvan een vader, moeder, oom of tante overlijdt of aan de kleinkinderen waarvan een opa of oma overlijdt. Ik vertel dat deze beertje heel veel van knuffelen houden en dat ze ook heel goed zijn in het opvangen van traantjes. Alle traantjes mogen ze met dit beertje van hun gezichtje vegen.

Ik krijg vaak terug van ouders dat de beertjes overal mee naar toe gaan. Ze slapen er mee en nemen het beertje mee naar school om zo hun verhaal te vertellen.

Naam

Ook op de dag van de uitvaart is het beertje van de partij. De kinderen komen al snel naar mij toe. Ik luister hoe het met het beertje (en zo dus ook met hun) gaat en ik hoor dan ook welke naam ze het beertje hebben gegeven. Tijdens het afscheid zie ik de kinderen vaak met het beertje naar een volwassene lopen die een traantje moeten laten om hun dierbare. De beertjes worden aangereikt om zo de tranen op te vangen. Ik ervaar dat als een heel bijzonder en ontroerend moment. Hoe groot je ook bent beren bieden altijd troost.

En een echte fysieke knuffel trouwens ook, zo fijn dat dat ook weer kan en mag.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396