Met een plak cake in de hand worden taboes doorbroken op Uitvaartfestival Zenderen

Bron: Tubantia

Met een lekkere plak cake in de hand praten over het onvermijdelijke. Hoe het Uitvaartfestival in de Zwanenhof taboes doorbreekt.

Alleen die naam al: Uitvaartfestival. Het heeft haast iets vrolijks. Terwijl het ‘festival’ dat zondag in en om de Zwanenhof wordt gehouden, toch over een serieus onderwerp gaat: de dood. En alles wat daarmee te maken heeft natuurlijk.

Het taboe om te praten over de dood moet worden doorbroken, zegt organisator Natasja Kroese van Boom Afscheidszorg uit Borne. En dat is de uitvaartondernemer zeker gelukt. Op het festival wordt uitvoerig gepraat over iets waar je vroeger eigenlijk nauwelijks over sprak.

Er heerst zondagmiddag een ongedwongen, misschien zelfs een beetje vrolijke sfeer in de gangen van de Zwanenhof. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan worden geregeld voor je uitvaart. Een teraardebestelling in een ‘kist’ van natuurlijk materiaal, die volledig verteert? Een dikke Amerikaanse Ram Van als lijkwagen? Het kan allemaal, de Ram Van staat in de tuin van de Zwanenhof.

Goed beeld

Ritueel begeleider Joke Beenhakker is een van de standhouders. In overleg met de nabestaanden kan zij een levensverhaal maken dat wordt uitgesproken op de dag van de uitvaart. „Daarvoor ga ik bij de nabestaanden langs.” Om een goed beeld van een overledene te krijgen is de ritueel spreker zo tweeëneenhalf uur in gesprek met ze. Dat gesprek moet worden samengevat in een verhaal dat niet langer mag zijn dan een kwartier of 20 minuten. „Ik laat het vooraf altijd lezen aan de familie, je wilt niet dat er fouten in staan.”

Het ongedwongene van het festival komt ook door de lekkere cake die rijkelijk wordt geserveerd voor de bezoekers. De wortelcake en andere lekkernijen zijn gebakken door de bewoners van de Zwanenhof, vluchtelingen uit Oekraïne. Het is druk op het festival. Een bezoeker zegt: „Ik vind de beurs bijzonder, maar ik vind het ook leuk om de Zwanenhof van binnen te zien. Ik ben hier nog nooit geweest.”

Paddenstoel

Met een cake in de hand krijg je in de tuin tekst en uitleg bij de Loop Living Cocoon. Het is een organische grafkist, de overledene ligt op een bed van mos. „Eigenlijk is dit een levende doodskist”, zegt een medewerker van Loop. De kist is gemaakt van mycelium, dat zijn de schimmeldraden van een paddenstoel. Het natuurlijke materiaal is versterkt met hennep.

Als je een voucher koopt bij het bedrijf dat ze maakt kost dat 995 euro en daarmee ondersteun je de ‘kistenfabrikant’ bovendien. Wie een losse Loop koopt is ongeveer 1500 euro kwijt. Zo’n witte natuurlijke kist is toch heel iets anders dan de traditionele houten kist. Waarvan er uiteraard ook verschillende te zien zijn op het Uitvaartfestival.

Persoonlijk

De vriendinnen Rita Steggink en Irene Bulthuis uit Borne vallen van de ene in de andere verbazing op het festival. „Geweldig, dit is een hele openbaring”, zegt Steggink. Dat alles rond het overlijden nu bespreekbaar is, vindt ze fijn. Steggink vertelt dat ze niet wist dat als je verzekerd bent bij een grote uitvaartorganisatie, je toch in zee kunt gaan met een uitvaartleider uit je eigen gemeente. „Dat is wel zo persoonlijk, we wisten het niet.”

En organisator Natasja Kroese? Die staat blij verrast bij de ingang. Zoveel bezoekers in zo’n korte tijd, daar is ze heel tevreden mee.