Pas op de plaats!

Mei 2024

Soms kan het niet langer.  Al zo’n driekwart jaar werd ik geplaagd door een galsteen. Kop in het zand, doorgaan en medicatie hield me op de benen, want ik wilde me nog niet laten opereren. Tegen beter weten in natuurlijk. Aard van het beestje. Nou, ook ik moest eraan geloven. Conclusie van de chirurg: een galsteen zo groot als een knikker!

De operatie uitstellen kon niet langer. Met die opmerking bekroop mij de angst, want eerdere buikoperaties waren niet zonder complicaties verlopen. Piekeren, malen, tobben, slapeloze nachten. Ik probeerde mezelf te vermanen, maar het duveltje op mijn schouder bleef zeggen: “Ja, maar wat als …” Bij de preoperatieve screening besloot ik mijn angsten met de anesthesist te delen. Hij nam me serieus en stelde een andere narcose en pijnbestrijding voor. “Geen garanties, mevrouw.” Dat begreep ik, ik was al blij dat ik serieus genomen werd. Het nam een groot deel van mijn angsten weg. Ik ging ontspannen de operatie in. Ook in de wetenschap dat mijn bedrijf doorliep en -loopt dankzij mijn lieve collega’s.

Negatieve ervaring

Wat me opviel, is dat tijdens mijn opname in het ZGT van Almelo de medewerkers erg begaan met me waren. Ze deden oprecht hun best om ervoor te zorgen dat ik niet weer een negatieve ervaring zou beleven. Ik voelde me écht gehoord. Met die ervaring trek ik een parallel naar een uitvaart. Ik kom wel eens bij families thuis die helaas een mindere ervaring hebben. Dat vertellen ze niet altijd meteen. Ze vinden het belangrijk dat er naar hen geluisterd wordt en dat ze de tijd krijgen om beslissingen te nemen. Eerdere ervaringen neem ik altijd serieus om ze zo samen met de families in het afscheid waar we op dat moment mee bezig zijn positief vorm te geven. Mijn advies is altijd om een uitvaartbegeleider te zoeken die bij je past. Ook als je een uitvaartverzekering hebt, kan dat. Ik kom graag een keer vrijblijvend bij je thuis om kennis te maken en vertel wat er mogelijk is om een afscheid te realiseren dat aansluit op hoe jij in het leven staat.

Inmiddels verloopt mijn herstel voorspoedig. Ik maak nog even een pas op de plaats en geniet van de ontvangen mooie bloemen, lieve kaartjes en berichten.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396