Met mes en vork!

Februari 2021

Moorkop - met mes en vork - Boom AfscheidszorgBinnenkort vieren we de verjaardag van mijn moeder. Niet met z’n allen bij elkaar zoals vorig jaar en de jaren daaraan voorafgaand. Anders, maar niet minder feestelijk. Wat er in ieder geval niet zal ontbreken en ook niet anders is dan andere jaren is het gebakje bij de koffie. Allemaal in ons eigen huis en we gaan kijken of we allemaal tegelijk via beeldbellen dit moment kunnen delen. Mijn moeder en ik vinden de moorkop toch wel met stip het lekkerste gebakje. Onhandig om te eten, beetje een smeerboel aan je handen en rondom je mond maar we hebben het er voor over.

Kerst

De gedachte aan de moorkop bracht me terug naar afgelopen 24 december. Een vrouw van hetzelfde geboortejaar als mijn moeder heeft die dag het leven los moeten laten. Na een liefdevolle verzorging door de familie zelf werd ze overgebracht naar Aula Vale te Oldenzaal. En daar op kerstavond waren we samen om de sleutel van de 24-uurs familiekamer in ontvangst te nemen.

De volgende ochtend spraken we af in het appartement van moeder want daar werd ieder jaar kerst gevierd. De kinderen zagen er feestelijk gekleed uit want dat zou hun moeder zo gewild hebben. De rouwkaart werd besproken en unaniem waren ze het eens over een foto die op deze kaart moest komen te staan. Moeder die een moorkop aan het eten was. Een prachtige foto. In de kaart kwam dan ook te staan dat iedereen na het afscheid werd uitgenodigd voor koffie met een moorkop. Voor de kinderen was er wel een voorwaarde aan verbonden. De moorkop die geserveerd zou worden moest van Bakker Oonk komen en iedereen moest de moorkop zo eten zoals zij dit ook altijd deed. Met mes en vork!. Beide wensen kon ik na afstemming met het crematorium voor ze realiseren.

Afscheid

In het begin van dit nieuwe jaar namen we afscheid van haar in de aula van het crematorium in Oldenzaal. Met mooie beelden, muziek en rituelen. Het mooist vond ik dat na mijn slotwoord een filmpje werd getoond dat de kleindochter had gemaakt waarin zij zelf nog dag zei aan de mensen in de aula en die die meekeken via de livestream. Een heel bijzonder moment. Na het laatste muziekstuk stond er koffie met een moorkop van bakker Oonk voor iedereen klaar.

Komende week zal ik mijn moorkop ook met mes en vork gaan eten…

Smakelijke groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl