Mijn opvolger staat al klaar

Juli 2023

Kinderen niet betrekken bij een uitvaart. Daartoe zijn we gauw geneigd. Logisch, van nature willen we hen graag beschermen tegen pijn en verdriet bij een overlijden. Het verdient extra aandacht. Kinderen rouwen op hun eigen unieke manier en het is aan ons om hen de ruimte te geven deel te laten nemen aan het afscheid van hun dierbare opa, oma of misschien wel ouder, broertje of zusje

Het liefste betrek ik kinderen vanaf het eerste moment bij het afscheid. De dood hoort nu eenmaal bij het leven en dat hoeft niet altijd eng te zijn. Onze eigen gevoelens van rouw en angsten projecteren we immers liever niet op onze kinderen. Door hen mee te nemen in het afscheids- en rouwproces maken we het onze kroost wat makkelijker. Ook onszelf: door kinderogen kijk je anders naar afscheid nemen, je kunt je verdriet samen delen. Hoe oud ze ook zijn: met het troostbeertje dat ze van mij krijgen, is een 3-jarige net zo blij als een puber van 16.

Welke kleding doen we opa aan?

Een kind is vaak nieuwsgierig naar alles wat er in de wereld gebeurt. Legio vragen krijg ik op me afgevuurd wanneer we het afscheid van een dierbare organiseren. En eerlijk? Ik weet natuurlijk niet alle antwoorden, maar probeer wel zoveel mogelijk uit te leggen. Weet ik het niet, dan zeg ik dat. Bij alle handelingen vertel ik wát ik ga doen en laat kinderen mee helpen. Welke kleding doen we opa/oma aan en hoe droeg papa/mama het kapsel het liefste? Samen zorgen we ervoor dat hun overleden dierbare mooi en (wanneer mogelijk) in een kist/mand of wade het huis verlaat.

Omdat ik dat ook altijd met opa deed

Er zijn zoveel dingen waarmee een kind kan helpen. Zij komen vaak met verrassende ideeën. Van het meehelpen bij de opbaring tot en met het uitzoeken van de bloemen. De kist versieren met bijvoorbeeld hun eigen beschilderde vlinder als sluitschroef, is er wellicht een speciaal liedje. Wil het kind een gedicht of verhaaltje vertellen? Soms spelen kinderen op een instrument of zingen ze: “Omdat ik dat ook altijd met opa deed.” Niets moet, veel mag. Bovendien blijven het kinderen: wat ze nu leuk vinden, kan over een paar uur anders zijn. En dat is prima, het hoort bij hun rouwproces. Soms gaan ze zo op in hun ‘tijdelijke rol’ dat een moeder me nadien vertelde dat haar zoontje later graag uitvaartbegeleider wilde worden.

Mooi toch.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396