Omdenken

November 2022

Wanneer iemand in onze naaste omgeving is overleden zijn we al gauw geneigd om bloemen te geven. Heel lief maar niet altijd wenselijk. Maar ja we zijn het zo gewend.
Steeds vaker lees je op de kaart of in de advertentie: Liever geen bloemen maar een donatie. Of er staat: wij zorgen zelf voor bloemen.

Lichte paniek

Tja wat dan als je dat leest. Een donatie is duidelijk maar als dat niet aangegeven is dan merk ik dat er lichte paniek ontstaat. Bloemstukken worden weer afbesteld maar wat dan? Dit bespreek ik vooraf met de familie. In de gesprekken met de “bloemengevers” merk ik dat ze het vaak lastig vinden om af te stappen van wat hoort.

Mooie ideeën

Naarmate het gesprek vordert komen ze zelf ook vaak op mooie ideeën en ik mag regelmatig achteraf horen hoe fijn ze het vonden om wat anders te geven om ook zo meer van betekenis te zijn geweest. Denk eens aan:

  1. Een foto van de overledene op glas, aluminium of hout gegraveerd
  2. Een portrettekening
  3. Een warme maaltijd in de week van de uitvaart of (juist) daarna
  4. Tegoedbon voor een wandeling, luisterend oor, hulp in de tuin, massage, high tea, theater-of saunabezoek (de mogelijkheden zijn eindeloos)
  5. Administratieve of praktische hulp bij de afwikkeling van het nalatenschap, opruimen/leeghalen van het huis
  6. Kaarshouder/ kaarsjes met daarin evt. de naam van de overledene
  7. Waardebonnen van (lokale) winkeliers en restaurants die de nabestaanden kunnen gebruiken om zichzelf eens te verwennen
  8. Boek over rouwen (bijvoorbeeld van Manu Keirse)
  9. Een workshop bloemschikken

 
En zo is er nog veel meer mogelijk. Ook voor bedrijven die bij een overlijden vaak standaard een advertentie plaatsen. Niet altijd wenselijk voor de familie. Ga in gesprek! Het bedrag van de advertentie kan bijvoorbeeld iets extra’s toevoegen voor de dag van de uitvaart. Denk aan bijzonder rouwvervoer of net dat extraatje tijdens de catering wat anders niet gekund had. Door te vragen kun je zoveel meer betekenen.

Ik hoop dat ik je hiermee heb mogen inspireren.

Liefdevolle groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396