Op de kleintjes letten…

Maart 2024

Alleen naar het crematorium. Het wordt een ‘stille crematie’ genoemd wanneer een overledene zonder nabestaanden naar het crematorium wordt gebracht. Kil, afstandelijk, koud. Zo wordt er wel eens tegenaan gekeken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een stille crematie is wat anders dan een gemeentelijke uitvaart.

We merken het allemaal. Het leven is duurder geworden, ook een uitvaart. Afgelopen week werd er een onderzoek van het digitale platform Uitvaartland.nl gepubliceerd waarin de kosten van cremeren in kaart is gebracht. De prijzen van een stille crematie kunnen per crematorium nogal verschillen. Onderzoek toont aan dat wanneer we wat verder het land inrijden de prijzen wat voordeliger zijn. Vaak voor 9 uur ’s ochtends geldt een ander tarief. Regelmatig wordt van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

De grens over

Als gezegd: kil, koud, afstandelijk hoeft het niet te zijn. Je kunt namelijk vooraf mooi en liefdevol afscheid nemen van de overledene op een passende locatie. Misschien wel een locatie die je dierbare meer aan het hart lag. Intiem, klein of juist groots! Je kunt ervoor kiezen omdat je geen emotionele waarde hecht aan het wegbrengen naar het crematorium. Een ander kiest hiervoor vanuit kostenoogpunt. Steeds vaker wordt voor een stille crematie gekozen en in mijn gesprekken bespreek ik deze optie altijd, naast andere kostenbesparende mogelijkheden bij een uitvaart. Soms ga ik zelfs de provinciale grenzen over omdat de prijs van een crematie daar lager is.

Besparing van € 700

Bij ons in Twente betaal je meer dan € 1.000 (!) minder voor een stille crematie dan voor een afscheid in het crematorium met gebruik van aula en koffiekamer. Maar er is ook een mooie tussenoplossing. Je kunt kiezen voor een klein afscheid van dertig minuten, waarbij je met maximaal vijftien personen je dierbare naar het crematorium brengt. Koffie/thee staat klaar, er is ruimte voor een kort woordje en enkele muziekstukken. Wanneer je wilt mag je mee naar de crematieruimte. Een besparing van bijna € 700. De één is blij dat de kosten zo binnen de perken blijven, een ander besteedt dit bedrag voor een persoonlijk afscheid op een andere locatie.

Wat je ook kiest, alles is goed. Wil je meer weten over de kosten van een uitvaart en wat er allemaal bij komt kijken? Ik kom graag bij je langs.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396