Een overlijden op vakantie. Wat nu?

Juli 2021

Overlijden in het buitenland - vliegtuig

Het is weer zomer en ondanks alle coronaperikelen kunnen en mogen we weer naar het buitenland op vakantie. Genieten van een zorgeloze tijd.

Toch kan het gebeuren dat iemand tijdens de vakantie of een langer verblijf in het buitenland komt te overlijden. Een zeer ingrijpende ervaring waar ook nog eens veel praktisch regelwerk bij komt kijken.

Wat moet je als nabestaande regelen?

De meeste reisverzekeringen vergoeden in geval van overlijden de kosten voor een uitvaart, repatriëring of bijvoorbeeld reiskosten voor naaste familie. Check dit voor je op reis gaat zodat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Het kan ook zijn dat de overledene een aanvullende ziektekostenverzekering heeft die deze kosten dekt. Neem contact op met de betreffende verzekeraar(s) om duidelijk te krijgen wat er wordt vergoed en waarmee ze je kunnen helpen. Het overlijden moet gemeld worden bij de lokale autoriteiten zodat er een (internationale) overlijdensakte gemaakt kan worden. Eventueel kan de Nederlandse Ambassade of wanneer het gaat om een langer verblijf het ministerie van Buitenlandse Zaken hierbij helpen.

Repatriëren of lokale uitvaart

Repatriëring betekent dat het lichaam naar Nederland wordt teruggebracht om hier begraven of gecremeerd te worden. Het grote voordeel hiervan is dat vrienden en familie nog afscheid kunnen nemen en (gemakkelijker) bij het afscheid aanwezig kunnen zijn. Een nadeel kan zijn dat het vrij lang kan duren voor een overledene naar Nederland kan. Hiervoor moet naast een akte van overlijden ook een laissez passer worden gemaakt (een soort van reisbewijs van het land van overlijden naar Nederland).

Toch kiezen sommige mensen ervoor om de uitvaart in het land van overlijden plaats te laten vinden. Redenen hiervoor zijn wanneer het een land betreft waar de overledene een bijzondere band mee had of misschien woonde de persoon er al langere tijd. Ook kan het platgezegd goedkoper zijn om de uitvaart ter plaatse uit te voeren dan eerst een repatriëring te regelen. Wanneer er geen verzekering is die repatriëring vergoedt is dit veel voordeliger. Vaak wordt dan gekozen voor een crematie. De urn met as kan namelijk vrij gemakkelijk naar Nederland worden vervoerd.

Ondertussen kan ik wanneer wenselijk samen met jullie vast nadenken over de wensen voor het vormgeven van het afscheid.

Geniet van de vakantie maar wees voorbereid!

Een zomergroet van

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396