Plotseling verlies

Mei 2022

In mijn werk kom ik niet alleen bij families waar een dierbare door ziekte of ouderdom is overleden. Plotseling verlies. Dit kan bijvoorbeeld een hartstilstand zijn maar ook verlies door een ongeval, zelfdoding of geweldsdelicten met een dodelijke afloop. Bij de eerste betreft het een natuurlijke dood maar bij de laatsten een niet natuurlijke dood.

Niet natuurlijke dood

Vaak, bij een niet natuurlijk en plotseling overlijden, worden de nabestaanden ingelicht door de politie. Je kan je voorstellen dat je enorm schrikt wanneer deze bij je voor de deur staan. Afhankelijk van wat er is gebeurd kun je mee naar het mortuarium om je dierbare te identificeren. Het kan ook zijn dat justitie het lichaam i.v.m. nader onderzoek nog niet vrijgeeft en dat betekent dat er gewacht moet worden. Dit is mentaal erg zwaar want je hebt gehoord dat je dierbare is overleden dus verstandelijk gezien “weet je het” maar emotioneel is een  heel ander verhaal.

Geleefd

Als ik gebeld wordt laat ik ze eerst hun verhaal vertellen. Dit gaat vaak in horten en stoten. De familie is in shock. Voor mij is belangrijk of de familie hun naaste al heeft mogen zien en of het lichaam al is vrijgegeven. Pas dan kan er een uitvaart geregeld worden. Vaak zijn er familierechercheurs in beeld en daar heb ik dan contact mee over praktische zaken als waar de overledene is, waar ik hem/haar op kan halen en hoe het lichaam er uit ziet. De familie wordt geleefd. Behalve het regelen van een uitvaart, waarbij keuzes maken vaak nog lastiger is, worden ze door diverse personen en instanties die met de toedracht te maken hebben benaderd en daarbij speelt ook vaak de impact van de media een grote rol.

Wat kan ik betekenen?

Ik ben er voor ze en beweeg mee in de hectiek. Belangrijk is om de rust te bewaren en duidelijk prioriteiten te scheppen voor de nabestaanden. Veel herhalen en ze de tijd gunnen om te voelen wat nodig is om het afscheid vorm te geven. Maar ook doorpakken wanneer nodig. Tijd creëren om samen met de overledene zijn, wanneer dit kan, zodat een eerste stap in het rouwproces gemaakt kan worden. Samen een afscheid vorm geven die laat zien wie hij/zij was en waarmee de nabestaanden verder kunnen.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396