Proost!

Januari 2022

Glas met Kir Royal

Leven doe je op je eigen manier, afscheid nemen ook. Hier sta ik voor met mijn bedrijf en dat is ook voor mij de insteek bij ieder afscheid dat ik mag begeleiden.  Terwijl ik luister naar de verhalen die verteld worden vormt zich vaak al haast vanzelf een afscheid dat bij die persoon past. Met wat ondersteuning en begeleiding ontstaat iets moois en eigens.

Vier het leven!

We leven allemaal ons eigen leven en dat mag je terug zien in het afscheid. Ook de mindere momenten.  Steeds vaker hoor ik dat zijn/haar leven gevierd mag worden. Dit wordt dan in de rouwkaart al vermeld en geeft zo al een verwachting mee aan de ontvanger van de kaart. Natuurlijk is er verdriet maar de herinneringen toveren vaak een glimlach op ieders gezicht. De foto’s van het leven die getoond worden tijdens de dienst hebben datzelfde effect.

Laten we proosten!

Als locatie kiezen steeds meer families voor een horecalocatie om zo samen met de overledene tijdens de afscheidsdienst als een proost uit te brengen. Bij het crematorium is er steeds vaker na afloop van de dienst een proost op het leven van de overledene.  Met bijvoorbeeld een biertje of wijntje en niet te vergeten, de bitterbal. Wanneer de overledene van een speciaal drankje hield wordt daarmee geproost. Als ik terugdenk aan afgelopen jaar dan is er bijvoorbeeld geproost met jonge jenever, Grand Marnier, Amaretto, Liquor 43,  een speciaal biertje of een cocktail zoals een Kir Royal. Er worden door een familielid of goede vriend(in) nog een paar mooie woorden gesproken en een hartstochtelijk PROOST! klinkt door de ruimte.

Laten we toosten!

Het gedicht: Laten we toosten van Margreet Jansen wordt ook graag voorgedragen op zo’n moment. Ik wil dit blog dan ook graag eindigen met een paar regels uit dit gedicht.

laten we toosten

op het afscheid

met een allerlaatste groet

met een glas vol warme tranen

en de smaak van bitterzoet

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396