Seintjes

Juni 2021

hert - blog seintjes boom afscheidszorg

Je gelooft erin of niet maar ik zie tijdens mijn werk vele “toevalligheden”. Dit gebeurt vaak met getallen; data’s en tijdstippen van overlijden in combinatie met de invulling van het afscheid. Dit kan ook met mijn interesse voor numerologie te maken hebben, maar toch.

De meeste van mijn uitvaarten vinden naast (natuur) begraafplaatsen, plaats in crematoria die in de natuur gelegen zijn. En naast de rust die het zicht op de natuur geeft, geeft de natuur de familie en hun genodigden vaak seintjes waar na afloop bij het samenzijn veelvuldig over gesproken wordt.

De reiger

Iedereen zit in de aula en voordat ik naar voren loop voor mijn welkom komt er een reiger aangevlogen, maakte een rondje en ging op een plekje vlakbij het water zitten. In de koffiekamer vertelde de familie mij dat wanneer ze op reis gingen ze sinds het overlijden van hun vader een reiger zagen. Hun moeder ging op haar laatste reis. Voor de familie een troostende gedachte dat vader hier op deze manier bij was. Een paar maanden later gingen ze op vakantie naar Texel om moeder uit te strooien. Ook daar was de reiger aanwezig.

Herten

Wanneer je je twee zussen al jong in je leven moet verliezen en daardoor de glans uit je leven verdwijnt… Aan het einde van de dienst komen twee prachtige volwassen herten uit de struiken en blijven tijdens het laatste lied terwijl meneer daalt onbewogen staan. Tranen vloeiden, ook bij mij.

Vogels

Vogels in allerlei soorten komen met enige regelmaat “groeten” tijdens een afscheid. Maar wanneer vogels een belangrijk onderdeel van iemands leven zijn en er tijdens het lied Black Bird van de Beatles ineens, uit het niets, een zwerm zwarte vogels voor het raam “dansen” dan vind ik dat toch een heel mooi seintje uit de natuur.

En zo zijn er nog talloze voorbeelden die voor mij bevestigen dat we troost vinden in de natuur.

Een afscheid in de buitenlucht, bij jou in de tuin, op locatie en tegenwoordig ook mogelijk bij het crematorium in Enschede, kan heel bijzonder zijn. Wil je daar meer over weten dan vertel ik daar graag over.

Een natuurlijke groet van

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396