Stilte

December 2023

Decembermaand. Veel feestelijke dagen. Stilstaan bij het gemis. Juist in deze periode is gemis voelbaar. Tijdens een afscheid of herdenking geef ik bewust ruimte voor een moment van stilte. Woorden kunnen landen, het gesprokene kan beter tot z’n recht komen, gedachten krijgen plaats. Het zijn korte stiltes, adempauzes en innerlijke momenten van bezinning.

Stilte. Het is de rustgevende ervaring van geen enkel of weinig geluid. Zo kun je met aandacht in jezelf keren, stilstaan bij de situatie en je gedachten en gevoelens ordenen. Mijn eigen ervaring is dat ik in deze stilte antwoorden krijg waar ik bewust en onbewust naar zocht, antwoorden die eigenlijk al in mij zaten.

In stilte bij elkaar zijn

Afscheid nemen van je dierbare, maar ook als het om iemand gaat die wat verder van je stond, doet iets met je. Wat heeft de overledene voor jou betekend bij leven en wat betekent het nu hij of zij er niet meer is? Bewust afscheid nemen, stilstaan bij het moment van zijn/haar heengaan. Als alles gezegd is, is het voldoende om in stilte bij elkaar te zijn, een blik te wisselen of elkaar vast te houden. Ikzelf en ook nabestaanden en genodigden ervaren dat als zeer bijzondere en unieke momenten.

Tradities zijn opeens anders

Als jou iemand ontvallen is dit jaar, kan het best zwaar zijn om 2023 af te sluiten en een nieuw jaar te beginnen. Jouw verdriet en rouw horen nog zo bij dit jaar. Ook kun je tegen de komende feestdagen enorm opzien. De tradities waar jouw dierbare altijd onderdeel van was, zijn opeens anders. Rondom deze dagen is het gemis extra merkbaar. Kijk in stilte dan naar binnen. Wees eerlijk naar jezelf en duidelijk naar je omgeving over hoe je de feestdagen wilt doorbrengen. Er is geen goed of fout. Stilte geeft je het antwoord.

Een kleine moeite

Deze decembermaand met al haar feestelijkheden voelt dus niet voor iedereen feestelijk. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die een dierbare verloren heeft dit jaar. Laat weten dat je aan ze denkt. Een kaartje of een appje. Voor jou is het een kleine moeite en voor degene die het mag ontvangen een dierbaar geschenk, in stilte.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396