Stop mij maar in een kartonnen doos

Maart 2023

Hoe vaak ik dat wel niet tijdens gesprekken met mensen hoor. Ik weet natuurlijk dat dat die opmerking met een knipoog bedoeld is, maar ik moet altijd wel een beetje lachen om de verbaasde blikken als ik dan vertel dat dat écht kan. Fair Coffins is een bedrijf dat duurzame uitvaartkisten maakt van kartonachtige platen en gerecycled biologisch afbreekbaar materiaal. Hartstikke duurzaam. En duurzaamheid wil ik uitdragen in mijn uitvaartonderneming. Het is ook een belangrijk onderwerp tijdens het Uitvaartfestival dat ik op 26 maart in Zenderen organiseer.

Een Uitvaartfestival …. nu beeld ik me de verbaasde blikken van de lezers van deze column in. Het moet niet gekker worden, hoor ik je denken.  Zo heel gek is het in mijn ogen niet. Ik organiseer een evenement waar allerlei zaken rondom de dood en afscheid nemen en rouw bespreekbaar zijn. Er zijn zoveel onderwerpen waarvan mensen niet weten dat ze bestaan en mogelijk zijn voor een uitvaart. En vaak hebben de nabestaanden geen weet van de wensen van hun overleden dierbare. Natuurlijk wordt het Uitvaarfestival geen groot feest, maar ik wil bezoekers graag inspireren en ideeën laten opdoen over de manier waarop zij hun eigen afscheid vorm kunnen geven.

Levende doodskist

Zo heb ik op het Uitvaartfestival leveranciers van allerlei soorten kisten uitgenodigd. Naast de traditionele kisten zijn ook andere duurzame varianten te zien zoals gevlochten manden en baren. Wat ik zelf heel erg bijzonder vind en waar ik ook best een beetje trots op ben dat deze op mijn Uitvaartfestival staat, is de Loop Living Cocoon ofwel: een levende doodskist. Ik zie in gedachten weer een opgetrokken wenkbrauw bij de lezers. De Loop Living Cocoon is gemaakt van het ondergrondse netwerk van paddenstoelen en wordt als essentiële voedingsstof weer opgenomen in de bodem als bron voor nieuw leven. De bodem van de kist is bekleed met mos.

Verder is er op het Uitvaartfestival van alles te zien over onder andere gedenkmonumenten, bloemen, rouwvervoer, nalatenschap, natuurbegraven, overledenenzorg, laatste levensfasebegeleiding, rouwverwerking en asbestemming.  We zorgen voor sfeervolle livemuziek en een heerlijk vers kopje koffie van een barista met Oekraïense lekkernijen.

Zondag 26 maart – 11.00 – 16.30 uur  – De Zwanenhof,  Retraitehuisweg 6, Zenderen  

Kijk voor het volledige programma op: www.boomuitvaartfestival.nl

Ik ontmoet je graag.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396