Van ver buiten Twente kwamen ze naar het Uitvaartfestival

OVERWELDIGEND! Dat is het enige woord dat in me opkomt als ik terugdenk aan het Uitvaartfestival van afgelopen zondag. Een aantal jaren geleden toen ik m’n eerste Uitvaartfestival organiseerde – het heette toen nog inspiratiefair – had ik niet kunnen bevroeden wat die tweede editie allemaal teweeg zou brengen. Ik heb niet de precieze aantallen geteld, maar naar schatting liep het tegen de 1000 bezoekers.

Dat ik een tweede evenement wilde organiseren stond als een paal boven water. Bijna een jaar geleden begon ik mijn eerste plannen uit te werken. Natuurlijk wilde ik het graag weer bij De Zwanenhof in Zenderen organiseren en gelukkig stond 26 maart 2023 nog open in hun agenda. Ik maakte een gedetailleerd draaiboek zodat ik niets over het hoofd zou zien. Niets aan het toeval overlaten zit nu eenmaal in mij: alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn. Dat geldt voor de uitvaarten die ik begeleid en dus ook voor de organisatie van het Uitvaartfestival.

De exposanten en sprekers die ik graag wilde uitnodigen, moesten iets toevoegen aan mijn boodschap die ik wil uitdragen: het taboe dat vaak op praten over de dood of uitvaart rust doorbreken. Daarnaast wilde ik graag laten zien wat er allemaal mogelijk is wanneer je een uitvaart moet organiseren. Wanneer dierbaren overlijden, laten zij een hele geschiedenis en herinneringen achter. Ik vind het mooi om elementen daaruit mee te nemen: wat was diens hobby of bezigheid, wat vond hij/zij belangrijk. Het zijn allemaal zaken die je terug kunt laten zien tijdens een afscheid. De exposanten op het Uitvaartfestival lieten prachtige dingen zien. Ze waren hartstikke enthousiast, de bezoekers ook.

Overweldigend was het en bizar mooi. Er was zóveel aandacht vanuit de media: weekbladen, dagbladen, radio en televisie. Het leek wel of iedereen het oppikte: een Uitvaartfestival? Het is toch geen feestje? Wat gebeurt er dan? Het was fijn dat ik mijn verhaal kon uitleggen in de media. Ik kwam nog iemand tegen die grapte met een kwinkslag: “Goh, je hebt een mooie line-up op je festival!” Zelfs vriendinnen en familie werden aangesproken. Het heeft ertoe geleid dat het festival veelbesproken en goed bezocht werd. Daar ben ik enorm blij mee en dankbaar voor. Nu lijkt het net of ik het allemaal in m’n eentje heb georganiseerd, maar dan zou ik mijn gezin, familie en vriendinnen te kort doen. Ik heb ontzettend veel hulp en steun van hen gehad. Ze draaiden allemaal achter de schermen mee en hebben zich rondom het festival voor allerlei zaken ingezet. Een oprecht dankjewel is hier op z’n plaats.

Zeker heb ik mijn onzekerheden en twijfels gehad. Doe ik het wel goed? Wordt mijn boodschap wel begrepen? Soms liep ik tegen een muur, want het kan altijd beter en perfecter. Daar is gewoonweg niet altijd tijd voor. Op zo’n moment moet ik mezelf weer even terugroepen en kijk dan altijd naar de quote die op mijn bureau staat: goed is goed genoeg.

Wie het Uitvaartfestival gemist heeft, kan de reportage van RTV Oost terugkijken.

Met dankbare groet,

Natasja Kroese

Boom afscheidszorg