VERZEKERD?!

September 2022

Koffie - September blog boom uitvaartpost

Natasja, we zijn verzekerd bij …. (vul de namen van de verzekeringsmaatschappijen maar in). Kun jij dan wel de uitvaart voor ons verzorgen? Een vraag die me bijna wekelijks wordt gesteld.

Anders doen geloven

Op de polis staat namelijk: Bij overlijden, bel dit nummer. Dit is dan ook wat we geneigd zijn om te doen. Bedenk goed dat door dit nummer te bellen je de verzekeringsmaatschappij de opdracht geeft om de uitvaart te verzorgen. Een uitvaartbegeleider wordt je toegewezen. Hier heb je zelf geen keus in.

Natura- of kapitaalverzekering

Wanneer je mij als uitvaartbegeleider zou wensen bel mij dan bij overlijden en niet de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar kan ik op een later moment informeren. Bij een naturaverzekering wordt de waarde van het pakket uitgekeerd. Dit is vaak minder dat de waarde die op de polis vermeld staat. Wees je hiervan bewust. De invulling van de diensten in het pakket zijn vóór jou bepaald en door te kiezen voor een eigen uitvaartbegeleider kan je hierin zelf keuzes maken. Bij een kapitaalverzekering krijg je het verzekerde bedrag in geld uitgekeerd en bepaal je zelf hoe je deze wilt besteden voor de uitvaart.

Terugdraaien?

Stel, je hebt in je emoties toch dat nummer op die polis gebeld. En ineens besef je je dat dit niet is wat jijzelf of de overledene gewenst had. Je kan dan de verzekeraar bellen om te vragen om over te stappen of mij bellen en dan bel ik voor je. Vaak wordt de familie hierin gehoord. Wanneer er reeds gebruik is gemaakt van de diensten (zoals het ophalen en verzorgen van de overledene) zal de maatschappij hiervan een factuur sturen. Blijft jammer, want dat hoeft niet.

Voorkomen

Wees voorbereid. Ook als je niet ziek of stervende bent. Kijk eens naar de polis die je hebt afgesloten. Welke voorwaarden hangen daaraan? Bel met je verzekeraar en laat je uitleggen waarvoor je verzekerd bent wanneer je kiest voor eigen uitvaartbegeleider. Heeft dit financiële gevolgen? Maak een weloverwogen keuze.

Wist je dat…

…er nog heel veel oude polissen bij verzekeringsmaatschappijen liggen waar we geen weet van hebben. Vaak afgesloten door onze ouders maar “vergeten”, kwijtgeraakt zijn. Kijk eens op www.vanatotzekerheid.nl en www.uitvaartverzekeringsregister.nl . De moeite van het navragen waard. Ik vind op jaarbasis nog vele duizenden Euro’s voor families

Vragen

Heb je vragen over je verzekering en /of de mogelijkheden bij een uitvaart. Ik kom graag (geheel vrijblijvend) bij je langs.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396