Voorlopen

Januari 2023

Vroeger waren er, voornamelijk op het platteland,  aanzeggers die bij je aan de voordeur kwamen om te vertellen dat er iemand overleden was. De aanzegger kende alle gebruiken en wist precies wat er gedaan moest worden vanaf het overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Op deze dag liep hij vaak voor de rouwstoet uit en zo is het woord voorloper ontstaan.

Ceremonieel

Voorlopen is een oud gebruik waarbij de uitvaartbegeleidster voor de rouwauto loopt zowel bij vertrek als bij aankomst. Een ceremoniële activiteit, een eerbetoon aan de overledene waarbij het voorlopen de overgang van stilte naar beweging symboliseert.

Veel uitvaartbegeleiders doen dit standaard. Ik vraag altijd wat de nabestaanden wensen. De één vindt het mooi en respectvol als ik voor de rouwauto uitloop de ander vindt het een “zwarte kraaien ding” .

Mijn ervaring is dat de familie het heel fijn vindt om dit met elkaar te doen. Bij het verlaten van het huis of het uitvaartcentrum en om vervolgens samen de gang naar het crematorium of de begraafplaats te bewandelen. In verbinding met elkaar. Ook mag ik vaak met de (achter) kleinkinderen voorlopen. Prachtig om te zien hoe serieus ze deze taak op zich nemen. Indrukwekkende momenten die ik vaak, op wens van de familie, voor ze fotografeer of film.

Voor(op)lopen

In mijn werk zoek ik graag de verdieping om zo deze kennis weer te delen met de families die ik mag begeleiden en ook via deze columns. Daarnaast probeer ik op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied. Daarom organiseer ik binnenkort een Uitvaartfestival waarbij ik jullie uitnodig om met eigen ogen te gaan zien, horen, voelen en beleven wat er allemaal mogelijk is.

Een dag vol inspiratie…

Waar                : De Zwanenhof te Zenderen
Wanneer        : zondag 26 maart 2023
Tijd                  : 11.00-16.30 uur
Meer info        : www.boomuitvaartfestival.nl

Het einde van je leven verdient net zo veel aandacht en voorbereiding als het begin.

Loop je met me mee?

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396