Waarom zo lang?

December 2022

Na afloop van een afscheid wordt weleens aan mij gevraagd hoe het kan dat er meer dan een week tussen het overlijden en de uitvaart zit. Dat is van verschillende factoren afhankelijk.

Wettelijke termijn

Laat ik beginnen met uit te leggen dat een overledene volgens de Wet op de Lijkbezorging niet eerder dan 36 uur na overlijden en uiterlijk de 6e werkdag begraven of gecremeerd mag worden. De dag van overlijden is de zogeheten nuldag en telt niet mee, evenals het weekend en feestdagen.

Factoren

Welke factoren spelen nog meer mee:

  • Zijn er belangrijke dagen waar we rekening mee moeten houden (denk aan een verjaardag, trouwdag of examens).
  • De wens van de nabestaanden voor dag en/of tijdstip. Vooral als er familie van ver moet komen kan dit meespelen.
  • Op welke locatie is het afscheid.
  • Het aantal personen.
  • De keuze van het crematorium of de begraafplaats.

Wanneer we dit allemaal helder hebben ga ik bellen met de verschillende bedrijven. En soms moeten we dan nog een andere keuze maken omdat het niet past. Ik bespreek dan ook altijd een tweede mogelijkheid.

Overlijden rondom de feestdagen

We zitten nu vlak voor de feestdagen. Vaak duurt het dan ook wat langer voor het afscheid plaats kan vinden. Er zijn gewoonweg minder dagen om te begraven of te cremeren omdat de feestdagen niet als werkdagen worden gerekend. Een voorbeeld. Stel jouw dierbare overlijdt dit jaar op 23 december. Als we dan kijken naar de 6e werkdag (dag van overlijden, weekenden en feestdagen tellen niet mee!) dan betekent dat we uiterlijk 3 januari 2023 gaan begraven of cremeren.  In dit voorbeeld zitten dus 11 dagen tussen het overlijden en de uitvaart. De één vindt dat lang en de ander kan het niet lang genoeg duren…

Decemberwens

In de maand december kan een verlies extra voelbaar zijn. Mocht je deze dagen iemand missen dan wens ik je licht in jouw donker. Koester de waardevolle herinneringen en probeer ruimte te geven aan wat jij nodig bent.

Warme decembergroet van,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396