Zelf sterven? Dat overkomt mij niet

Oktober 2023

Leven toevoegen aan de dagen. Het is de titel van een boek van longarts Sander de Hosson. De subtitel vertelt waar het boek over gaat: van slechtnieuwsgesprekken tot laatste adem en rouw, hoe een stervensproces verloopt. Mooi en realistisch hoe Sander aansprekende patiëntverhalen verwoordt. Het is net als zijn boek Slotcouplet niet bepaald eentje uit een bouquetreeks, maar ik ben fan.

Als het om omgevouwen hoekjes, de welbekende ezelsoren, gaat, ben ik een echte miep. Op zoek naar een boekenlegger vond ik in mijn nog-te-lezen-boeken-mand een knalgeel exemplaar van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Een meer passende boekenlegger zou ik nooit kunnen vinden. Vooral de tekst op de achterzijde zette me aan het denken: ‘Het meest wonderbaarlijke ter wereld is het gegeven dat mensen om ons heen kunnen sterven terwijl we nog altijd niet geloven dat dit ons ook zal overkomen.’

Is het angst of boeit het niet?

Het is één van de weinige zekerheden in je leven. Je komt op een bepaald moment te overlijden. Hoe kan het dan dat wanneer het ter sprake komt, we een andere kant op kijken? Is het angst of boeit het niet? Waarom praten we er niet over en leggen we onze wensen niet vast? De dood kan zomaar voorbij komen. Plotseling, onverwacht, hoe vaak zie je deze woorden niet in overlijdensadvertenties? Daarom is het goed om je wensen voor je afscheid kenbaar te maken. Je naasten hebben houvast als jij deze vastlegt. Dat is van onschatbare waarde

Mijn afscheidsgids

Hoe pak je zoiets aan? Er zijn meerdere manieren. Ik kan bij je thuis komen en – geheel vrijblijvend en kosteloos – verschillende mogelijkheden rondom een uitvaart bespreken. Deze zetten we dan op papier. Je kunt het ook helemaal zelf doen. “Mijn afscheidsgids” is een mooi hulpmiddel. Deze gids neemt je stap voor stap mee in alle onderwerpen zodat je jouw wensen helder krijgt. Je kunt deze gids gratis aanvragen via natasja@boomafscheidszorg.nl Bellen of appen (06-22999396) mag natuurlijk ook.

Andere muziek

Wat je vastlegt, is niet in beton gegoten. Als je na een tijdje denkt: ik wil toch andere muziek tijdens mijn uitvaart of niet in een rouwauto maar per koets vervoerd worden, dan kan dat allemaal nog veranderd worden. Belangrijk is dat je je wensen vastlegt. Nee, ik weet het, het is niet de gezelligste bezigheid, maar afscheid nemen hoort nu eenmaal bij het leven.

Warme groet,

Natasja Kroese
Boom afscheidszorg
www.boomafscheidszorg.nl
06-22999396